Kariškiai savo pranešime nurodė įtariantys, kad sukilėliai pirmąkart panaudojo galingą Rusijos gamybos salvinės raketų ugnies kompleksą „Urgan“ į pietvakarius nuo Donecko miesto, netoli Novokaterinivkos kaimo.

Jokie aukų skaičiai nebuvo paskelbti, o sukilėliai jokių pranešimų apie tuos susirėmimus nepaskelbė.

Ukrainos pajėgos teigė nuolat stumiančios sukilėlius ir ardančios jų ryšių bei aprūpinimo linijas per keturis mėnesius Ukrainos rytus krečiantį konfliktą.

„Mažosios Ivanivkos ir Andrianivkos gyvenvietės buvo visiškai išvaduotos (nuo sukilėlių). Alčevsko gyvenvietė dabar visiškai izoliuota. Horlivka visiškai blokuojama“, – sakoma pranešime.

Prieš prasidedant šiam konfliktui daugiau negu 230 tūkst. gyventojų turėjusi Horlivka, tapusi vienu iš pirmųjų prorusiško sukilimo židinių, yra strategiškai svarbus miestas, esantis į šiaurę nuo pagrindinio kelio, jungiančio pagrindines separatistų tvirtoves – Donecką ir Luhanską.

„Samdiniai iš Rusijos paniškai mėgina ištrūkti iš tų vietų“, – sakoma Ukrainos kariuomenės pranešime.

Komentuodami sukilėlių raketų ataką Novokaterinivkoje, kariškiai nurodė: „Labiausiai tikėtina, kad per tą ataką buvo panaudota (salvinės raketų ugnies sistema) 9P140 „Uragan“. Tai pirmasis atvejis, kai panaudotas toks galingas ginklas.“

Kijevo vyriausybė kaltina Rusiją, kuri yra griežtai nusistačiusi prieš jos provakarietišką politiką, siunčiant per savo sieną tankus, raketų kompleksus ir šarvuočius, kurie patenka į sukilėlių rankas.

Maskva šiuo kaltinimus neigia ir tvirtina, kad Ukrainos vyriausybė, palaikoma sąjungininkų Vakaruose, bombarduoja artilerijos sviediniais ir raketomis milijonus rytų Ukrainoje gyvenančių rusakalbių, nepripažįstančių Kijevo valdžios, taip pat nutraukia jiems elektros ir vandens tiekimą.

Rytų Ukrainoje sukilėlių raketos pataikė į pabėgėlių koloną

Autobusų kolona, vežanti pabėgėlius iš Ukrainos rytinio Luhansko miesto, pirmadienį nukentėjo nuo sukilėlių raketų atakos, pareikalavusios žmonių gyvybių, tačiau tikslus aukų skaičius kol kas nežinomas, pranešė vienas Ukrainos kariuomenės atstovas.

„Teroristai apšaudė raketomis „Grad pabėgėlių iš Luhansko koloną netoli Chriaščuvatjės ir Novosvitlivkos gyvenviečių ... Laukiame žinių, kiek žmonių žuvo“, – sakė Ukrainos vyriausybė pajėgų šalies rytuose vykdomos „antiteroristinės operacijos“ atstovas.

Prorusiškų separatistų paskelbtos vadinamosios Donecko liaudies respublikos atstovė sakė neturinti informacijos apie tą incidentą.

Tačiau sukilėlių naujienų portalas teigė, kad Ukrainos ir pajėgų ir separatistų artilerija apšaudė vienos kitų pozicijas vietovėje, per kurią važiavo tie autobusai.