„O mums (necenzūrinis išsireiškimas)“, - buvo paskutinė frazė, kurią, prieš parbloškiamas ant žemės, išgirdo žurnalistas.

Apie žiaurias ir pavojingas darbo sąlygas Kijeve skelbia kyivpost.com.

Riaušių malšinimo milicijos būrys aktyvių veiksmų prieš protestuotojus ėmėsi gruodžio 1 –osios 17 valandą vakaro. Nemenka dalis protesto dalyvių ir patys buvo ginkluoti akmeninis, atsigabeno ir ekskavatorių.

Trūkus kantrybei, milicijos pareigūnai mušė visus iš eilės. D. Danko buvo iš kelių dešimčių žmonių, smūgiais pavaišintų prie Rašytojų sąjungos pastato Bankovos gatvėje.

„Visi iki vieno pro mane skubėję pareigūnai trenkė man gumine lazda. Iš viso gavau 30 smūgių. Smūgiavo į galvą, krūtinę, rankas“, - teigia žurnalistas, kurio galvą puošia 7 siūlės.

Žiniasklaidos prievaizdas „Telekrytyka“ sudarė nukentėjusių žurnalistų ir spaudos fotografų sąrašą – jame iš viso 35 žmonės.
„New York Times“ fotografas Josephas Sywenkyj buvo sužeistas, kai jam į veidą pataikė gabalas garsinės granatos, teigia jo kolega. „Ukrainska Pravda“ portalo ir „Hromadske TV“ reporteris Mustafa Nayemanas, kuris pats ragino žmones surengti protesto akciją, kurį vėliau lapkričio 21 dieną virto „Euromaidan“ protestu, buvo sužeistas akmens, sviesto vieno iš protestuotojų. Policijos pareigūnai jį dar pavaišino ir ašarinėmis dujomis.

Dauguma žurnalistų nukentėjo būtent nuo svaidomų akmenų, ašarinių dujų ir garso granatų. Tačiau pasirodo vis daugiau pranešimų, jog riaušių malšinimo pajėgos specialiai smurtavo prieš žiniasklaidą - negelbėjo nei žurnalistų pažymėjimai, kurių kaip paskutinio šiaudo griebėsi mušamieji.

APF fotografas Serhij Supinskij buvo užpultas riaušių milicijos Bankovos gatvėje. Pareigūnas specialiai apgadino jo įrangą, sudaužė blykstę ir objektyvą, teigia nukentėjusysis.

„1+1“ dirbantis Dmytro Volkovas taip pat patvirtino, jog pareigūnai specialiai taikėsi į žurnalistų darbo įrankius. Jis kaip tik išmaniuoju telefonu filmavo beprasidedančius susirėmimus, tačiau vaizdo įrašas neišliko, nes pareigūnai sudaužė žurnalisto telefoną. Tą akimirką ant vyro kaklo išdidžiai kabėjo žurnalisto pažymėjimas.

„Šaukiau: ką jūs darote? Bet jis man paprasčiausiai spyrė į raktikaulį“, - savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė žurnalistas.

Kai milicijos pareigūnai ėmėsi aktyvių veiksmų Bankovos gatvėje, Maksymas Kudymetsas – „The Insider“ fotografas – stovėjo iškėlęs į viršų rankas, norėjo parodyti, jog nekelia grėsmės, tačiau pareigūnams tai buvo nei motais: jis gavo spyrį į inkstus.

„Jis man šaukė – ant žemės, ant žemės, šunie. Ant žemės, išgama“, - pareigūną cituoja žurnalistas, kuris teigia po smūgio parkritęs ant žemės. Jam pasprukti pavyko tik tuomet, kai pareigūnai įniršį nukreipė į greta jo buvusį operatorių.

Vienas iš labiausiai per susirėmimus nukentėjusiųjų buvo „Euronews“ operatorius Romanas Kuprijanovas. Kai milicijos pareigūnas jį smūgiu paguldė ant grindinio, kamera ir toliau veikė. Vaizdo įraše, kuris televizijos kanalo buvo išplatintas internete, girdimos jo aimanos.
Policijos pareigūnai kol kas informacijos apie gruodžio 1-ąją nukentėjusius žurnalistus nekomentuoja.