Daugybė šeimų buvo priverstos palikti savo namus. Šiuo metu vaikams stinga švaraus vandens, jie neturi tinkamų sanitarinių sąlygų, negali lankyti mokyklos.

Vaikams ir toliau tenka stipriausias šio konflikto smūgis. Sutrikdytas jų mokymasis, apribota prieiga prie svarbiausių paslaugų“, – sako UNICEF Centrinės ir Rytų Europos ir Centrinės Azijos regionų vadovė Marie-Pierre Poirier.

Ji pabrėžė, kad vaikams reikalinga papildoma pagalba: „Ypač atšiaurios žiemos sąlygos pagilino krizę“.

Ukrainos pajėgos kovoja su prorusiškais separatistais dėl Rytų Donecko ir Luhansko regionų kontrolės nuo balandžio, po to, kuomet Rusija kovo mėnesį okupavo Krymą.

Pasak penktadienį paskelbto UNICEF pranešimo spaudai, nuo rugsėjo 1 d. tose Donecko regiono vietose, kuriose vyksta mūšiai, uždarytos 147 mokyklos, sutrikdytas apie 50 tūkstančių vaikų lavinimas. Kai kurios mokyklos buvo sugriautos, kitos uždarytos saugumo sumetimais.

Ukrainos vyriausybės kontroliuojamose teritorijose 187 ugdymo įstaigos buvo sugriautos arba kitaip sutrikdyta jų veikla, informuoja UNICEF.

Mokyklų uždarymas reiškia, kad mokiniai neteko ne tik pamokų, bet ir stabilumo, kurį mokykla galėtų užtikrinti krizės metu, padėdama numalšinti stresą, pabrėžia UNICEF.

Daugiau nei milijonas persikėlė

Negandos palietė ne tik tuos, kurie tebegyvena konflikto teritorijoje. Nuo kovo daugiau nei milijonui gyventojų teko išsikelti dėl mūšių. Pasak UNICEF, beveik 530 tūkstančių žmonių persikėlė į kitas Ukrainos vietas, iš jų – 130 tūkstančių vaikų. Daugeliu atveju jie negali lankyti naujos mokyklos, nes, planuodami persikelti kitur ar grįžti namo, tėvai jų neužregistravo.

UNICEF teigia, kad 600 tūkstančių Ukrainos vaikų ir jų šeimų humanitariniams poreikiams patenkinti reikia 32,4 milijonų JAV dolerių (90,88 milijonų litų).

Šios lėšos padėtų užtikrinti prieigą prie mokymosi, sumažinti vaikų patiriamo streso lygį, sumokėti už skiepus nuo poliomielito, užtikrinti, kad 250 tūkstančių vaikų ir moterų turėtų švarų vandenį ir kitus higienos resursus, padedančius apsisaugoti nuo ligų protrūkių.

Šiandien UNICEF jau surinko 9,4 milijonus JAV dolerių (26,36 milijonus litų).

Pasak organizacijos, per mūšius Ukrainoje šiemet žuvo 44 vaikai.

Spaudimas Maskvai

Vakarai kaltina Rusiją karių ir ginkluotės siuntimu separatistams, kovojantiems prieš Ukrainos pajėgas ir paskelbė ekonomines sankcijas, šitaip vykdydami spaudimą Maskvai.

Tačiau prezidentas Vladimiras Putinas neišreiškė susidomėjimo dėl santykių su Vakarais pagerinimo, nepaisant to, kad šalies ekonomika smarkiai smunka.

Ketvirtadienį Maskvoje V. Putinas žurnalistams tvirtino, kad jo šalis pasirengusi tarpininkauti Ukrainos krizėje. Jis taip pat paneigė, kad rusai, žuvę Ukrainoje, buvo jo šalies kariuomenės nariai, pakartodamas jau įprasta tampančią frazę, kad visi Ukrainoje kovojantys rusai yra savanoriai.

Susitarimas dėl ugnies nutraukimo buvo pasiektas rugsėjo 5 d. Minske po Ukrainos vyriausybės, Rusijos atstovų ir prorusiškų Rytų Ukrainos separatistų lyderių susitikimo. Vėlesnis susitarimas numatė daugiau priemonių.

Tačiau mūšiai rodo, kad konfliktas grįžo į prieš susitarimus buvusį lygmenį. Ukrainos saugumo atstovas Andrejus Lysenko penktadienį pranešė, kad per pastarąsias 24 valandas penki Ukrainos kariai buvo nužudyti, septyni sužeisti.