Kariškių atstovas Andrijus Lysenka sakė: „Donecko ir Luhansko liaudies respublikų (separatistų) kovotojai toliau šturmuoja Donecko oro uostą ir šaudo į mūsų pozicijas“.

„Tai ne tik paprasčiausiai strateginis objektas. Tai starto aikštelė, iš kurios teroristai gali pradėti naują puolimą. Mes neatiduosime oro uosto“, – sakė A.Lysenka ir pridūrė, kad per pastarąsias 24 valandas trys kariai žuvo, o dar 66 buvo sužeisti.

Prie Mariupolio verda mūšiai

Netoli Ukrainos Mariupolio miesto verda mūšis. Kaip skelbia 0629.com.ua, susirėmimai vyksta visais frontais.

Kaip skelbia bataliono „Dnepr-1“ kovotojai, prorusiški separatistai prieš Ukrainos pajėgų pozicijas Telmanovės rajone ir Sartanos gyvenvietės rajone naudoja artileriją ir „Grad“ sistemas. Skelbiama, kad sprogimus girdi ir Ordžonikidzevskio rajono gyventojai.

Sartanos gyventojas Stepanas Machsmas pasakoja, kad šiuo metu apšaudymai lyg ir pritilo, tačiau ryte, kaip ir sekmadienio vakarą, griaudėjo labai garsiai.

„Neaišku, kas ir iš kur, tačiau griausmas drebino visą gyvenvietę. Toks jausmas, kad prasidėjo Didysis Tėvynės karas“.

Bataliono „Dnepr-1“ atstovai teigia, kad šaudo Rusijos pajėgos, veikiančios po separatistų priedanga. Skelbiama, kad šaudo rusai, o viskas pateikiama taip, tarsi kovotų separatistai, teigia atstovai.

Kaip teigia 129-ojo bataliono vadas Konstantinas Paršinas, susirėmimai vyksta prie viso M sektoriaus fronto.

Separatistai skelbia apie įkurtas karines oro pajėgas

Kaip skelbia UNIAN žurnalistai, „Luhansko liaudies respublikos“ separatistai teigia turintys savą karinę aviaciją.

Tokią informaciją per Ukrainos pajėgų spaudos konferenciją suteikė Antiteroristinės operacijos atstovas Andrejus Lysenka.

„Luhansko liaudies respublikos“ separatistai skelbiasi sukūrę savas karines oro pajėgas, kurias sudaro du šturmo lėktuvai SU-25 ir mokymams bei pratyboms skirtas L-29“, – pareiškė A. Lysenka.

A.Lysenka įsitikinęs, kad „šis faktas liudija apie informacinės kampanijos, skirtos Rusijos karinės aviacijos naudojimo priedangai, pradžią“.

Ukrainos vyriausybės pajėgos skelbė laimėjusios kautynes dėl Donecko oro uosto

Praeitą naktį girdėjosi pavienių sprogimų, bet padėtis atrodė daug ramesnė negu ankstesnėmis dienomis, kai oro uostas ir jo apylinkės buvo smarkiai bombarduojami, o dalis sviedinių krito netoli miesto centro ir užmušė bent 10 civilių.

Kol kas neaišku, kiek išsilaikys pertrauka kautynėse. Šis pirmadienis yra svarbi diena Ukrainos religiniame kalendoriuje, kai ortodoksai švenčia Kristaus apsireiškimą (Trijų Karalių iškilmes).

Separatistai vienu metu teigė kontroliuojantys oro uostą, bet vyriausybės pajėgos šeštadienį surengė didelio masto kontrpuolimą, panaudodamos tankus ir sunkiąją artileriją, o įnirtingos kautynės tęsėsi ir sekmadienį.

Ukrainos kariškiai sekmadienio popietę paskelbė išstūmę sukilėlius iš didžiosios oro uosto dalies, bet jų pareiškimų negalėjo patvirtinti nepriklausomi šaltiniai, o žurnalistai negalėjo prisiartinti prie tos teritorijos.

Tuo tarpu prorusiški separatistai anksti pirmadienį pareiškė, kad Donecko oro uostą kontroliuoja separatistų pajėgos.

Sukilėlių lyderis Aleksandras Zacharčenka per pirmadienį paryčiais surengtą spaudos konferenciją sakė, kad separatistai visiškai užėmė oro uostą.

Ukrainos prezidento patarėjas Jurijus Biriukovas savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad sausio 18 d. Ukrainos kariai atrėmė tankų koloną Piskuose, netoli Donecko oro uosto, ir evakavo visus sužeistuosius iš naujojo terminalo.

J. Biriukovas pateikia informaciją, kurią jam telefonu perdavė pažįstami Piskuose.

Kaip rašo patarėjas, Piskai visą dieną buvo intensyviai apšaudomi „Grad“ raketinių sistemų.

„Nėra jokios kalbos apie Piskų apsuptį, ten daugybė kelių“, – pridūrė J. Biriukovas.

Tačiau, jo teigimu, svarbiausia ir maloniausia – apie realų veiksmų tikslą ir planą niekas taip ir nesužinojo.

„Ir apie tai, kur ir kas veikė. O tai yra svarbiausia, netikėtumo efektas buvo gana reikšmingas. Donecko oro uostas, kuris yra itin reikšmingas moraline prasme, šiandien nebuvo pagrindinis tikslas. Ir, ne – aš nesakysiu. Ir, ne – aš neatskleidžiau slaptų planų: mūšiai tose vietose jau prasidėjo“, – pabrėžė J. Biriukovas.

Jis pridūrė, kad reikia po truputį mokytis, kad karių pasirodymai tiesioginiame eteryje, aptarimai, kas ir kur turi pradėti puolimą – tai vaikų darželis.

Vėliau jis pranešė, kad sausio 19 naktį evakuoti visi sužeistieji iš naujojo Donecko oro uosto terminalo, atlikta dalinė rotacija.

„Mes nemetame saviškių, jų niekas nebuvo pamiršęs, niekas nieko nepaliko. Viską padarysime, tik ne iš karto. Mokomės“, – rašo jis.