Mitingas – naujas bandymas išsireikalauti daugiau nuolaidų iš prezidento Viktoro Janukovyčiaus vyriausybės - vyksta kitą dieną po to, kai opozicija gavo Vakarų pažadus paremti.

Matėsi, kad dar tūkstančiai žmonių vyksta į didžiulę protestų stovyklą Nepriklausomybės aikštėje.

Ukrainos opozicija, padrąsinta Europos ir JAV pažadų paremti, rengiasi naujam sekmadienio mitingui Kijeve, o Rusija tuo tarpu pasmerkė kišimąsi iš užsienio.

Opozicijos grupės reikalauja iš į kampo spaudžiamo prezidento Viktoro Janukovyčiaus daugiau nuolaidų, tarp jų – konstitucijos persvarstymo atimant dalį jo įgaliojimų.

Opozicija taip pat reikalauja, kad 2015 metais numatomi prezidento rinkimai būtų metais paankstinti ir įvyktų šiemet, o protestuotojai gatvėse nori, kad V.Janukovyčius tuoj pat atsistatydintų.

Naujas mitingas rengiamas Ukrainos protestų lyderiams, tarp jų – buvusiam bokso čempionui Vitalijui Klyčko, šį savaitgalį Miunchene gavus paramos pažadus iš Vakarų aukšto rango pareigūnų, tarp jų – JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry.

„Labai apmaudu, kad Janukovyčius mūsų nesiklauso“, - sakė odontologė Oksana Hodakivska, viena iš tūkstančių žmonių, susirinkusių į mitingą užbarikaduotoje Kijevo Nepriklausomybės aikštėje.

„Jis turėtų atsistatydinti drauge su parlamentu, jei nori taikaus sprendimo“, - sakė ši protestuotoja, kuri yra iš Žytomyro šalies šiaurės vakaruose.

Pasak O.Hodakivskos, ji nepuoselėja didelių vilčių dėl Vakarų spaudimo V.Janukovyčiui.

„ES (Europos Sąjungos) pareigūnai gali laikinai sustabdyti smurtą lankydamiesi Ukrainoje, bet jie čia ilgai nevažinės. Viskas mūsų rankose“, - sakė ji.

Tačiau pensininkas Jurijus Kreniukas iš šalies vakaruose esančio Ivano Frankivsko srities sakė, kad Vakarų valstybės galėtų padėti išspręsti šią krizę darydamos spaudimą V.Janukovyčiu remiančių Ukrainos oligarchų turtui užsienyje.

„Jei bus blokuotos oligarchų bankų sąskaitos, tada Janukovyčiaus atsistatydinimo klausimas gali būti išspręstas labai greitai“, - sakė jis.

„Be prezidento atsistatydinimo žmonės nepasitrauks iš Maidano“, - pridūrė jis, paminėdamas Nepriklausomybės aikštę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1140)