„Sutinku su ponu (Austrijos) prezidentu (Heinzu Fischeriu), kad septynių dienų (paliaubų) aiškiai nepakanka, – Rusijos vadovas sakė per spaudos konferenciją po derybų su Austrijos prezidentu.

Pasak V.Putino, „turi būti kalbama ne vien apie kovos veiksmų nutraukimą, bet ir apie konkrečius susitarimus tarp visų konfliktuojančių šalių“.

„Apie tai kalbėjome Ukrainai ir perdavėme šią informaciją prezidentui (Petro) Porošenkai: tiesiog paskelbti paliaubas nepakanka; reikia pradėti turiningas derybas dėl problemos esmės“, – pridūrė jis.

V.Putinas taip pat sakė, kad jo ankstesnis sprendimas atšaukti leidimą siųsti Rusijos pajėgas į Ukrainą, siekiant apsaugoti rusakalbių teises, nereiškia, jog Maskva liausis ginti savo interesus.

„To sprendimo (dėl Rusijos ginkluotųjų pajėgų panaudojimo užsienyje) atšaukimas visiškai nereiškia, kad mes neketiname kreipti dėmesio, kas vyksta (Ukrainoje)“, – pažymėjo jis.

Kremliaus vadovas pareiškė, kad Rusija visuomet gins „etninius rusus Ukrainoje ir tą Ukrainos gyventojų dalį, kuri jaučia ne vien nenutrūkstamą etninį, bet ir kultūrinį, etninį ryšį su Rusija; jaučiasi esantys plataus rusiškojo pasaulio dalis“.

„Ir mes, žinoma, ne tik atidžiai stebėsime, bet ir atitinkamai reaguosime. Tikiuosi, kad ginkluotųjų pajėgų tam neprireiks“, – perspėjo V.Putinas.

P. Porošenka grasina atšaukti paliaubas

Vakarų šalių palaikomas Ukrainos prezidentas antradienį pareiškė galintis atšaukti savaitę turėjusias galioti vienašališkas paliaubas, kad vyriausybės pajėgos galėtų atsakyti į prorusiškų sukilėlių išpuolį, per kurį buvo numuštas armijos sraigtasparnis ir žuvo devyni kariai.

„Valstybės vadovas neatmeta, kad paliaubų režimas gali būti atšauktas anksčiau nei planuota, atsižvelgiant į nuolatinius pažeidimus, vykdomus sukilėlių, kurie yra valdomi iš užsienio“, – sakoma prezidento Petro Porošenkos biuro pranešime, kuriame akivaizdžiai užsimenama apie numanomą Rusijos vaidmenį jau 11 savaičių vykstančiame sukilime.

Kariškiai pranešė, kad transporto sraigtasparnis Mi-8 buvo numuštas netoli sukilėlių tvirtovės Slovjansko, kuriame vyko vienos iš įnirtingiausių kovų Ukrainos rytiniame išvystytos pramonės regione.

Ukrainos armija anksčiau pranešė apie susirėmimus, vykstančius prie to miesto, nors vyriausiasis sukilėlių vadas pirmadienio vakarą įsakė laikinai nutraukti ugnį.

P.Porošenkos pranešime sakoma, kad nuo penktadienio vakaro, kai jis nurodė vyriausybės pajėgoms nutraukti ugnį, ginkluotųjų pajėgų nariai buvo atakuoti 35 kartus.

Pranešime nurodoma, kad P.Porošenka antradienio vakarą susitiko su aukštai pareigūnais ir „davė įsakymą atsakyti ugnimi į (sukilėlių) atakas be jokio delsimo.“

Prezidentas išreiškė viltį, kad galės aptarti tuos smurto išpuolius trečiadienį per susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kuriame taip pat dalyvaus Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'sa.

Ukrainos lyderis nenurodė, kur tas susitikimas gali būti surengtas.

V.Putinas antradienį viešėjo vienoje, kur dalyvavo Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikime.

Prorusiškų separatistų sukilimas pareikalavo jau bent 435 žmonių gyvybių ir įžiebė didžiausią krizę Rytų ir Vakarų santykiuose nuo Šaltojo karo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (374)