Vienas naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistas, esantis netoli strategiškai svarbaus oro uosto, sakė matęs artilerijos ugnies žybsnius keliose vietose ir tankius sprogimus, tęsiantis susirėmimams tarp prorusiškų sukilėlių ir vyriausybės pajėgų, nors rugsėjo 5 dieną formaliai buvo paskelbtos paliaubos.

Vienas iš separatistų lyderių Andrejus Purginas sekmadienį sakė, kad sukilėliai susitarė su su Ukrainos pajėgomis, kad bus sustabdytas bombardavimas aplink Donecko oro uostą, į kurį teises reiškia abi konflikto pusės.

Bet kariuomenės atstovas Kijeve sakė, kad susitarimas buvo sudarytas tik dėl to, kad sukilėliai galėtų susirinkti oro uoste žuvusius ir sužeistuosius. Pasak jo, naktį susirėmimai buvo aprimę.

„Dabar, kaip suprantu, jie susirinko lavonus ir vėl pradėjo šaudyti“, – pažymėjo atstovas Vladyslavas Selezniovas.

Abi pusės kaltina viena kitą pažeidinėjant paliaubas, o padėtis rytuose pašlijo, kai sukilėliai lapkričio 2 dieną surengė savo vadovybės rinkimus, kuriuos Kijevas ir Vakarų šalys laiko pažeidžiančiais taikos susitarimą.

Atsakydamas Kijevas pareiškė nebeskirsiantis lėšų sukilėlių kontroliuojamiems regionams, tai pat kaltino Rusiją siunčiant savo karius ir tankus į pagalbą separatistams, nors Maskva tokius kaltinimus neigia.

Skaičiuoja aukas

Septyni Ukrainos kariai ir trys milicininkai žuvo šalies rytuose per pastarąją parą, pirmadienį pranešė saugumo pareigūnai Kijeve.

Milicininkai žuvo užklupti bombardavimo, kai patruliavo netoli Makarovės miesto Luhansko srityje, o per tą ataką dar penki pareigūnai buvo sužeisti.

Pareigūnai nurodė, kad šeši kariai žuvo per atskirus incidentus, kurių metu taip pat buvo sužeisti devyni kiti kariai.

Vienas iš sužeistų karių vėliau mirė ligoninėje, vėliau pranešė kariškiai.

Tuo tarpu pareigūnai prorusiškų sukilėlių tvirtovėje Donecke nurodė, kad savaitgalį žuvo vienas civilis, o aštuoni buvo sužeisti. Vienas tame mieste esantis naujienų agentūros AFP žurnalistas pranešė vėl girdėjęs bombarduojant pirmadienį paryčiais.

Separatistų vadovybė tame sunkiosios pramonės centre sakė, kad per Ukrainos armijos sekmadienį vykdytą bombardavimą buvo sugriauti trys namai netoli nuniokoto tarptautinio oro uosto, kurį vyriausybės pajėgos stengiasi žūtbūt išlaikyti.

Pranešimai apie naujausias aukas buvo paskelbti tuo metu, kai Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai pirmadienį rinkosi Briuselyje, ketindami aptarti neramumus Ukrainoje.

Rytų Ukrainoje formaliai tebegalioja paliaubos, bet diplomatiniai šaltiniai sakė, kad ministrų susitikime bus ieškoma galimybių įtikinti visas konflikto šalis laikytis taikos plano, kuris rugsėjį buvo pasirašytas Minske, sąlygų.

Jau septynis mėnesius rytų Ukrainoje vykstančios kautynės nusinešė per 4,1 tūkst. žmonių gyvybių, o dar beveik 10 tūkst. žmonių buvo sužeisti, rodo Jungtinių Tautų statistika.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)