Tai itin pavojingas ginklas, mat bombos, raketos ir artileriniai sviediniai, sprogdami didelėje teritorijoje išmėto nedidelius antrinius sprogimo įtaisus, kurių daugelis nesprogsta iš karto.
Jie daug metų išguli žemėje ir sprogsta esant kontaktui kaip minos.

Apie kasetinių sprogmenų panaudojimą socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Antiteroristinės operacijos pajėgų atstovai spaudai, rašo inforesist.org.

Antiteroristinės operacijos štabo žiniasklaidos centras praneša, kad, remiantis ekspertų išvadomis, per Kramatorsko aerodromo apšaudymą vasario 10 d. 12:32 val. separatistai panaudojo kasetinius sprogmenis.

Per raketų smūgius žuvo šeši civiliai, 26 sužeisti

Mažiausia šeši civiliai žmonės žuvo, o dar 26 buvo sužeistas antradienį per kelis raketų smūgius Ukrainos rytiniame Kramatorsko mieste, kurių taikiniais tapo vyriausybės pajėgų vadavietė ir vienas gyvenamasis rajonas, pranešė vietos administracija.

Vyriausybės pajėgų kontroliuojamas Kramatorskas yra už maždaug 50 km nuo fronto linijos. Jame įsikūręs štabas vadovauja operacijoms prieš prorusiškus separatistus.

„Prieš 25 min. mūsų antiteroristinės operacijos pagrindiniam štabui smogė raketa „Tornado“. Pastatas atlaikė smūgį, bet kita salvė teko Kramatorsko gyvenamajam rajonui“, – parlamente sakė prezidentas Petro Porošenka.

„Gauta informacijos apie sužeistus karius. Taip pat esama informacijos apie didelį sužeistųjų skaičių tarp civilių“, – pridūrė jis.

Kramatorske esantis naujienų agentūros „Reuters“ fotografas pranešė matęs moterį, žuvusią per smūgį daugiaaukščių namų rajonui.

Vyriausybei pavaldi Donecko srities administracija nurodė, kad raketos buvo paleistos iš teritorijos prie separatistų kontroliuojamo Horlivkos miesto, esančio už maždaug 50 km nuo Kramatorsko.

Savanorių batalionas: numuštas Rusijos karo lėktuvas

Ukrainos rytuose, kur vyksta intensyvūs vyriausybės pajėgų susirėmimai su prorusiškais separatistais, antradienį buvo numuštas Rusijos karinių oro pajėgų šturmo lėktuvas Su-25, pranešė Vidaus reikalų ministerijai pavaldus savanorių batalionas „Azov“, nors kariškiai Kijeve tokios informacijos nepatvirtino.

„Šį rytą buvo numuštas Rusijos Federacijos karinių oro pajėgų šturmo lėktuvas Su-25. Lėktuvas nukrito netoli Kuibyševės“ miesto, esančio į šiaurės vakarus nuo Mariupolio uostamiesčio, naujienų agentūra „Interfax“ citavo pranešimą, kuris buvo paskelbtas „Azov“ paskyroje socialiniame tinkle „VKontakte“.

Jame teigiama, kad Rusijos karo lėktuvai buvo pastebėti batalionui pradėjus puolamąją operaciją prieš separatistų pozicijas Mariupolio rajone.

Tuo tarpu Ukrainos kariuomenės oficialus atstovas Andrijus Lysenka sakė kol kas neturintis jokios informacijos apie tame regione numuštą Rusijos lėktuvą.

„Kalbant apie numuštus lėktuvus – ATO (Antiteroristinės operacijos štabas) tokios informacijos nepatvirtina“, – sakė jis per spaudos konferenciją Kijeve.

Nuožmėja mūšiai

Kovos Rytų Ukrainoje suintensyvėjo, vyriausybinėms pajėgoms ir Rusijos remiamiems separatistams bandant atsikovoti kuo daugiau teritorijos prieš galimas trečiadienio taikos derybas Minske, skelbia BBC.

Pareigūnai pranešė, kad separatistinės pajėgos paleido raketas į pagrindinį kariuomenės štabą ir gyvenamąjį rajoną Kramatorske. Tuo metu Ukrainos savanorių batalionas „Azovas“ surengė atsakomąjį smūgį aplink Mariupolį.

Tikimasi, kad trečiadienį Baltarusijos sostinėje Minske įvyks taip laukiamas Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderių susitikimas, kuriame būtų bandoma pasiekti taiką po mėnesius trunkančių mūšių.

Rusija atmeta Vakarų ir Ukrainos kaltinimus dėl separatistų rėmimo ir įspėja Vakarus, kad ginklų tiekimas Kijevui tik pagilintų krizę. JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį teigė neatmetantis ginamųjų ginklų siuntimo Ukrainai galimybės, jei nepavyktų rasti diplomatinio sprendimo šiame konflikte.

Tuo tarpu antradienį Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pranešė parlamentui, kad separatistai apšaudė vyriausybės kariuomenės štabą Kramatorsko aerodrome. Vietos pareigūnai nurodė, kad trys žmonės žuvo, 15 buvo sužeista, kai gyvenamasis rajonas taip pat nukentėjo nuo smūgių. Savo ruožtu separatistai neigia šaudę raketomis.

„Azovo“ bataliono vadas Andrijus Bileckis patvirtino BBC, kad savanoriai kovotojai padarę pažangą ir kovoja su prorusiškais separatistais netoli rytinio uostamiesčio.

„Mes užėmėme Širokino, Pavlovo, Kominternovo gyvenvietes. Šiuo metu judame Novoazovsko link“, – nurodė „Azovo“ vadas.

Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ antradienį pranešė, kad daugiau nei 600 Rusijos karių pradėjo karines pratybas Kryme, kurį pernai aneksavo Maskva.

Ukrainos kariuomenės atstovas Anatolijus Matiuchinas pranešė, kad per naktį žuvo mažiausiai septyni Kijevo kariai, Donecke – du civiliai.

Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, esą bet kokios kalbos apie naujų sankcijų pritaikymą Rusijai ar Ukrainos karių apginklavimas destabilizuotų padėtį Ukrainoje. Tikimasi, kad separatistų lyderiai ir Rusijos, Ukrainos bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai antradienį susitiks derybų Minske prieš numatomą lyderių susitikimą trečiadienį.

Ukrainos ambasadorius Vokietijoje pažymėjo, kad pirmadienį vykusios derybos Berlyne tarp Rusijos, Ukrainos, Vokietijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrų davė „apčiuopiamų rezultatų“. Tuo tarpu Vokietijos kanclerė Angela Merkel susitiko su JAV vadovu B. Obama ir informavo prezidentą apie Berlyno ir Paryžiaus pastangas atgaivinti pernai metais priimtą Minsko taikos planą, kuris žlugo dėl suintensyvėjusių kovų Rytų Ukrainoje. Nors taikos plano detalės nebuvo atskleistos, tačiau manoma, kad jame siūloma nustatyti 50-70 km pločio demilitarizuotą zoną abipus dabartinės fronto linijos.