Sukilėlių lyderis Aleksandras Zacharčenka per pirmadienį paryčiais surengtą spaudos konferenciją sakė, kad separatistai užėmė oro uostą.

Per praeitą savaitgalį vykusius įnirtingus separatistų ir vyriausybės pajėgų mūšius Donecko oro uoste ir aplinkinėse teritorijose vyko smarkus artilerijos šaudymas. Anksti pirmadienį iš oro uosto pusės tebebuvo girdimi pavieniai sprogimai.

Ukrainos vyriausybės pajėgos skelbia laimėjusios kautynes dėl Donecko oro uosto

Ukrainos vyriausybės pajėgos paskelbė išstūmusios prorusiškus sukilėlius iš beveik viso oro uosto prie pagrindinės separatistų tvirtovės Donecko per savaitgalį vykusį didelį puolimą, o pirmadienį kautynės tame rytiniame regione buvo pastebimai aprimusios.

Praeitą naktį girdėjosi pavienių sprogimų, bet padėtis atrodė daug ramesnė negu ankstesnėmis dienomis, kai oro uostas ir jo apylinkės buvo smarkiai bombarduojami, o dalis sviedinių krito netoli miesto centro ir užmušė bent 10 civilių.

Kol kas neaišku, kiek išsilaikys pertrauka kautynėse. Šis pirmadienis yra svarbi diena Ukrainos religiniame kalendoriuje, kai ortodoksai švenčia Kristaus apsireiškimą (Trijų Karalių iškilmes).

Separatistai vienu metu teigė kontroliuojantys oro uostą, bet vyriausybės pajėgos šeštadienį surengė didelio masto kontrpuolimą, panaudodamos tankus ir sunkiąją artileriją, o įnirtingos kautynės tęsėsi ir sekmadienį.

Ukrainos kariškiai sekmadienio popietę paskelbė išstūmę sukilėlius iš didžiosios oro uosto dalies, bet jų pareiškimų negalėjo patvirtinti nepriklausomi šaltiniai, o žurnalistai negalėjo prisiartinti prie tos teritorijos.

Ukraina: priešininkai patyrė skaudžių nuostolių

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį prorusiški separatistai net 35 kartus apšaudė Ukrainos pajėgų pozicijas ir taikius gyventojus, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Tokią informaciją savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ skelbia Antiteroristinės operacijos atstovai.

„Donecko oro uosto teritorijoje aktyviai vykdomi separatistų kontroliuojamų objektų išlaisvinimo veiksmai. Priešininkai jau patyrė skaudžių nuostolių – tiek kalbant apie aukas, tiek apie karinę techniką“, – teigiama žinutėje.

Kaip skelbiama pranešime, iš minosvaidžių, granatsvaidžių ir artilerijos separatistai apšaudė net kelias gyvenvietes.

Pažymima, kad iš „Grad“ sistemų buvo apšaudytos Donecko, Sčastjės, Trechizbenkos, Nižnės, Talakovkos ir kitos gyvenvietės. Po du kartus buvo apšaudytos Peskų ir Kirovskės gyvenvietės.

Daugiausia net 8 atakos buvo užfiksuotos netoliese Gnutovo.
Ten separatistai naudojo minosvaidžius ir prieštankinius raketinius kompleksus bei artileriją.

„Iš viso per parą separatistai Antiteroristinės operacijos pozicijas apšaudė net 99 kartus“, – teigiama pranešime.

JT reiškia savo susirūpinimą dėl smurto Rytų Ukrainoje

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki Moonas reiškia savo susirūpinimą dėl nuožmių mūšių Donecko oro uoste Rytų Ukrainoje. Karo veiksmai, pasak jo, turi būti „nedelsiant ir visiškai“ sustabdyti, praneša agentūra AFP.

Ban Ki Moonas pareiškę esąs „sunerimęs dėl rimtos mūšių eskalacijos“. Naujas smurtas esą grasina galutinai ant kortos pastatyti rugsėjį pasiektą paliaubų susitarimą.

Per susirėmimus Rytų Ukrainoje savaitgalį žuvo mažiausiai 14 žmonių, tarp jų – keturi ukrainiečių kariai ir, sukilėlių duomenimis, keli civiliai. Ypač nuožmiai prorusiški sukilėliai ir Ukrainos kariuomenė kovėsi dėl Donecko oro uosto. Buvo apšaudomos ir kai kurios Donecko miesto dalys. Žinybų teigimu, padaryta didelių nuostolių.