Sankcijų ekspertas, prezidento Volodymyro Zelenskio biuro vyresnysis patarėjas Vladyslavas Vlasiukas Vokietijos laikraščiui „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung“ (FAS) pabrėžė, kad nuo Rusijos raketų Ukrainoje kasdien žūsta žmonės, o daugelyje jų montuojamos vakarietiškos dalys. Jis sako, kad tai įmanoma tik todėl, kad Rusijai įvestos sankcijos yra apeinamos.

V. Vlasiukas Ukrainos sostinėje reziduojančius Vakarų valstybių ambasadorius apie šią problemą informavo dar birželio 13 d., drauge su užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba ir ekonomikos ministre Yulia Svyrydenko.

Ambasadoriams skirtoje ataskaitoje nurodoma, kad didžiausia dalis vakarietiškų komponentų rusiškose raketose, 81 proc., atsirado iš JAV. Antroje vietoje buvo Šveicarija – 8 proc., o trečioje – Vokietija ir Japonija – po 3,5%.

Skaičiuojama, kad nuo 2022 m. vasario iki dabar Rusija padvigubino balistinių ir sparnuotųjų raketų gamybą nuo 512 iki 1 061.

Vokiškos dalys naudojamos sparnuotosiose raketose „Kh-101“ ir „Iskander“ raketų variantuose 9M728 ir 9M729. Vokiškų komponentų yra ir hipergarsinėse raketose „Kh-47M2 Kinžal“.

Anot Ukrainos atstovų, iš viso 16 Vokietijos bendrovių teikė medžiagas ir paslaugas gaminant šiuos rusiškus ginklus.

Elektronikos, izoliacinių medžiagų ir plastikų eksportas vyksta per Kiniją, Centrinės Azijos ir Kaukazo valstybes, ir Turkiją. Verslas buvo vykdomas per fiktyvias įmones tranzito valstybėse, todėl kai kurios Vakarų bendrovės galėjo net nežinoti, kur atsidurs jų produkcija.

Vokietijos užsienio reikalų ministerija leidiniui FAS sakė rimtai vertinanti Ukrainos kolegų pranešimus ir atidžiai stebinti informaciją apie tai, kad komponentai, kuriems galioja eksporto apribojimai, naudojami rusiškuose ginkluose.

Ministerija neatmeta, kad komponentai galėjo pasiekti Rusiją dar iki karo pradžios ar iki kol pradėjo veikti sankcijos. Taip pat pridedama, kad jeigu produkcija tiekiama apeinant sankcijas, tuo turėtų susidomėti Vokietijos prokuratūra.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją