Luhansko srities Červonopartyzansko rajone liudininkai užfiksavo, kaip Rusijos pajėgų karininkai į šachtos tunelį įmetė kelias dešimtis savo žuvusių karių kūnų.

Apie tai Kijeve surengtoje spaudos konferencijoje pranešė Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos Informacijos ir analizės centro pirmininkas Andrejus Lysenka.

„Operatyviniais duomenimis, vakar naktį į vienos šachtos tunelį Luhansko srities Červonopartyzansko rajone Rusijos kariškiai, siekdami sumažinti gyvos jėgos nuostolius, išmetė kelias dešimtis kūnų, kurie buvo vežami dviem „Kamaz“ automobiliais“, – sakė A. Lysenka.

Jis taip pat pranešė, kad vakar 17 val. 30 min. iš Dmytrivkos Donecko srityje į Dibrovkos pusę Rusijos Rostovo srityje išvažiavo šeši lengvieji automobiliai su pakelta raudona vėliava, trys kariniai „Kamaz“ ir vienas mėlynas „Kamaz“ automobilis. Ant visų mašinų buvo pažymėti balti apskritimai.

„Operatyviniais duomenimis, šiose mašinose rusai išvežė savo žuvusius ir sužeistus karius, – pažymėjo Informacijos ir analizės centro pirmininkas. – Turime pasakyti, kad, operatyviniais duomenimis, prieš sukraunant žuvusių rusų karių kūnus, su jais dirba Rusijos transplantologų brigados. Manipuliacijų pobūdis tikslinamas“.

Jau apie 2 000 Rusijos karių žuvo per konfliktą rytų Ukrainoje, penktadienį pranešė Ukrainos kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka, remdamasis žvalgybos informacija.

Nepriklausomi šaltiniai negalėjo patvirtinti šio skaičiaus.

Rusija neigia siunčianti savo karius į Ukrainą, padėdama promaskvietiškiems separatistams kautis su Kijevo vyriausybės pajėgomis. Tačiau Kijevas ir jį palaikančios Vakarų šalys sako, jog nepaneigiami faktai įrodo Rusijos karių tiesioginį vaidmenį rytų Ukrainoje vykstančiose kautynėse.

Jungtinės Tautos (JT) skelbia, kad per konfliktą Ukrainoje, kuris prasidėjo balandį, žuvo iš viso per 2 600 žmonių.

Minske prasidėjo derybos dėl Ukrainos krizės sprendinio

Minske penktadienį prasidėjo derybos dėl paliaubų rytų Ukrainoje, dar kartą mėginant sustabdyti jau beveik penkis mėnesius vykstančias kautynes tarp prorusiškų separatistų ir Kijevo vyriausybės pajėgų, pranešė vienas Baltarusijos pareigūnas.

Vadinamosios Kontaktinės grupės derybose dalyvauja Rusijos, Ukrainos, separatistų bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai.

Dauguma pareigūnų atsisakė pateikti komentarų žurnalistams prie viešbučio Minsko centre, bet buvęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma pareiškė: „Mes visi čia atvykome taikos. Svarbiausias dalykas – pasiekti paliaubas.“

„Reikia kalbėti ne apie paliaubas, o kaip sustabdyti karinius veiksmus ir liautis žudyti vieniems kitus“, – sakė L.Kučma žurnalistams.

„Iš Ukrainos pusės nėra jokių prieštaravimų (paliaubų plano) pasirašymui, – pridūrė eksprezidentas. – Jeigu visos šalys bus lygiai taip pat nusiteikusios, tuomet (tas dokumentas) privalo būti pasirašytas.“

Ukrainos pajėgos negavo įsakymo nutraukti ugnį

Ukrainos pajėgos, besikaunančios su prorusiškais separatistais netoli pietrytinio Mariupolio uostamiesčio, negavo įsakymo nutraukti ugnį, nors Minske prasidėjo taikos derybos, penktadienį nurodė vienas Ukrainos karininkas.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ketvirtadienį sakė, kad įsakys paskelbti paliaubas, kai prasidės derybos Baltarusijos sostinėje tarp Kijevo, prorusiškų separatistų lyderių, Rusijos bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovų.

„Mūsų operacijos tęsiamos kaip planuota iki tolesnių įsakymų“, – karininkas sakė Mariupolyje naujienų agentūrai „Reuters“.

Vienas „Reuters“ žurnalistas matė kelis Ukrainos šarvuotuosius transporterius, judančius sukilėlių pozicijų link į rytus nuo Mariupolio – strategiškai svarbaus uostamiesčio, esančio prie Azovo jūros, pusiaukelėje tarp sienos su Rusija ir Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio.