2023 metų rugsėjo 8-10 dienomis Rusija surengė vadinamuosius „rinkimus“ į vietos okupacinę administraciją laikinai okupuotose Donecko, Luhansko, Zaporižios ir Chersono srityse, taip pat Krymo autonominėje respublikoje ir Sevastopolio mieste.

Ukrainos URM teigimu, Rusijos vykdomi fiktyvūs „rinkimai“ šiurkščiai pažeidžia Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą, Ukrainos teisės aktus ir tarptautinę teisę, būtent Jungtinių Tautų chartiją.

„Rusijos pseudorinkimai laikinai okupuotose teritorijose yra beverčiai. Jie neturės jokių teisinių pasekmių ir nelems Rusijos kariuomenės užgrobtų Ukrainos teritorijų statuso pasikeitimo“, – sakoma pareiškime.

Ministerija akcentavo, kad suklastotais rinkimais Ukrainos regionuose ir Kryme Kremlius toliau delegitimuoja pačios Rusijos teisinę sistemą.

Ukrainos URM paragino tarptautinius partnerius pasmerkti beverčius ir savavališkus Rusijos veiksmus ir nepripažinti jokios „administracijos“, kuri būtų sukurta kaip fiktyvių „rinkimų“ rezultatas, teisėtumo, taip pat jokių jos priimtų sprendimų.

„Su šiais pseudorinkimais susiję asmenys, įskaitant Rusijos vadovybę, okupacinių administracijų ir rinkimų struktūrų atstovus, turi būti patraukti atsakomybėn. Mes taip pat inicijuojame naujas tarptautines sankcijas jų atžvilgiu“, – pabrėžė ministerija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją