Apie tai savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė buvęs gynybos ministras, parlamento narys Anatolijus Gritsenko.

„Gynybos ministras Lebedevas įsakė siųsti į Kijevą 25-ąją Dnipropetrovsko atskirąją oro brigadą. Nedelsiant! 500 žmonių, su kovine parengtimi. Apsaugoti nuo ko? Nuo ko?“ – retoriškai klausė parlamentaras.

„Taip, aš daviau tokį nurodymą. Kad būtų sustiprintas bazių, kur saugomi koviniai ginklai, saugumas“, - pareiškė P. Lebedevas. Tačiau jis neatsakė į klausimą, ar kariuomenė bus naudojama protestuotojams vaikyti.

Stiprėja protestai Lvove

Lvove protestuotojai užėmė policijos departamento pastatą bei paleido visus ten sulaikytus asmenis. „Unian“ šaltiniai pranešė, kad iš Lvovo ir jo srities teismų pastatų skubiai evakuojami dokumentai ir technika. Pats „Unian“ korespondentas tapo liudininku, kaip iš Lvovo Frankivsko rajono teismo išnešama ir į mikroautobusą kraunama biuro technika.

Javorivo rajono gyventojai pranešė, kad Javorivo miesto aktyvistai šiandien, vasario 19-osios, rytą bandė užimti vietos teismo pastatą.

Įtampa neslūgsta

Trečiadienį prezidentas Viktoras Janukovyčius šalyje paskelbė visuotinį gedulą. 

„Ryšium su žmonių aukomis dėl masinių neramumų įsakau 2014 metų vasario 20-ąją paskelbti Ukrainoje gedulo diena“, - sakoma valstybės vadovo įsakyme, kuris buvo paskelbtas trečiadienį.

Pagal šį dokumentą, gedulo dieną visoje Ukrainos teritorijoje turi būti iki pusės stiebo nuleistos šalies vėliavos ant namų ir valstybinės valdžios, vietos savivaldos organų, valstybinių įmonių, įstaigų ir organizacijų pastatų.

Be to, turi būti atšaukti pramoginiai renginiai ir koncertai, sporto varžybos, atitinkamai pakeistos televizijos ir radijo stočių programos.

Įtampa Kijevo centre neslūgsta. Pranešama apie naujas aukas bei specialiųjų pajėgų pergrupavimus.

Žuvusiųjų skaičius auga – trečiadienio rytą pasiektas 26 aukų skaičius, skelbiama, jog sužeistųjų skaičius siekia 1000, daugiau nei 300 žmonių yra hospitalizuoti, dauguma jų – protestuotojai.

Tarp sužeistųjų yra 80 pareigūnų, 3 nepilnamečiai bei mažiausiai 5 žurnalistai, skelbia Ukrainos Sveikatos apsaugos ministerija.

Pranešama, jog trečiadienį apie 11 val. specialiosios pajėgos Maidane vėl mėgina išvaikyti protestuotojus, paleista vandens patranka ir taip bandoma nustumti demonstrantus. 

Rusijos URM: mes pasitelksime visą savo įtaką

Trečiadienį Kijeve numatytas Rusijos URM vadovo pavaduotojo Grigorijaus Krasino ir jo ukrainiečio kolegos Ruslano Demčenkos susitikimas. G. Krasinas pabrėžė, kad šis vizitas buvo seniai suplanuotas.

Susitikimo išvakarėse Rusijos URM išleido oficialų pareiškimą dėl įvykių Ukrainoje, kuris kiek prieštarauja Peskovo žodžiams. Ministerijos interneto svetainėje įkeltame pareiškime rašoma apie Maskvos planus kuo aktyviau dalyvauti sprendžiant Ukrainos klausimą.

„Ukraina – Rusijai draugiška, broliška valstybė, strateginė partnerė, mes pasitelksime visą savo įtaką, kad šioje šalyje įsiviešpatautų taika ir ramybė“, – pabrėžiame pareiškime. Komentuodami šios nakties įvykius Kijeve ir kituose miestuose, diplomatai pabrėžė, kad „iš esmės kalbama apie bandymą jėga užgrobti valdžią.“

URM nepalankiai įvertino opozicijos ir ES reakciją į protestuotojų veiksmus, išprovokavusius susirėmimus. „Piktina reakcijos į radikalų veiksmus nebuvimas iš opozicijos lyderių pusės, kurie prisidengę lozungais apie pamintą demokratiją ir europietiškas vertybes, nuolaidžiauja „rudai“ revoliucijai. Nematome ir įtakingų Europos politikų bei struktūrų reakcijos, atsisakoma pripažinti, kad visa atsakomybė už radikalių jėgų veiksmus Ukrainoje tenka opozicijai“, – rašoma pranešime.

Rusijos diplomatai sako, kad „Rusija reikalauja, kad „aikštės“ lyderiai sustabdytų kraujo praliejimą savo šalyje, nedelsiant be grasinimų ir ultimatumų atnaujintų dialogą su teisėta valdžia“.

Aktyvistams Maidane trūksta maisto ir degalų, prašoma savanorių pagalbos

„Ieškome sumuštinių. Senka benzino ir dyzelino atsargos. Mes kreipiamės į Kijevo žmones su pagalbos šauksmu, pagalba mums reikalinga dabar. Ačiū kiekvienam žmogui, kuris atsilieps į mūsų prašymą“ – teigiama UNIAN Nacionalinio pasipriešinimo štabo pranešime. 

Taip pat skelbiama, jog ligoninėse trūksta kraujo. Kijevo gyventojai prašomi tapti kraujo donorais. Apie tai skelbiama „Facebook“ paskyroje „Euromaidan SOS“. Taip pat pranešama, jog kai kuriose ligoninėse priimamieji yra perpildyti, todėl medikai prašo savanorių, vaistininkų ir kitų asmenų pagalbos. 

Nufilmuota, kaip „tituškos“ šaudo į protestuotojus

Kijevo centre esančioje Didžiojoje Žitomiro gatvėje neįvardyti asmenys apšaudė du protestuotojus, skelbia incidento liudininkai.

Tokią informaciją savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ skelbia Euromaidano aktyvistai, remdamiesi Sergejaus Morgunovo pasakojimu, skelbia zn.ua.

„Vienas žuvo. Apie antrąjį informacijos neturiu. Pirmą kartą gyvenime girdėjau, kaip švilpia lekianti kulka. Nužudytasis stovėjo visai netoli manęs, priekyje – man pavyko pasislėpti mašinoje“, - rašo S. Morgunovas.

„Mėtė granatas – tokias naudoja ir milicininkai. Pradėjome trauktis. Vaikinai tiesiog stovėjo ir žiūrėjo, kiek ten tų vampyrų. Jie pradėjo į mus šaudyti. Nežinau, kuo. Tą akimirka pagrindinės pajėgos dar nespėjo pasirodyti“, – pridūrė S. Morgunovas.

Vėliau S. Morgunovas parašęs, jog tai buvo vadinamieji „tituškos“ – valdžios pasamdyti chuliganai – yra apsirengę kaip Maidano gynybos pajėgos.