„Per pastarąją parą Ukrainoje matėme augančią smurtinių susirėmimų eskalaciją ir masinį ginklų naudojimą ekstremistiškai nusiteikusiose grupuotėse. (…) Dega teismų pastata, vandalai naikina privačius namus, žudo civilius“, - rašoma Ukrainos saugumiečių svetainėje paskelbtame saugumo vadovo Aleksandro Jakimenkos pranešime.

A. Jakimenkos žodžiais, įvykiai Ukrainoje – „terorizmo aktas“, o protestuotojų veiksmai yra „rimta grėsmė milijonų ukrainiečių gyvybėms“.  Remdamasis šiais argumentais, Saugumo tarnybos vadas skelbia „antiteroristinę operaciją“. „Šiame kontekste Saugumas ir Ukrainos antiteroristinis centras šiandien nutarė pradėti antiteroristinę operaciją“, - informuoja A. Jakimenka.

Į operaciją pajungiamos visos pajėgos: saugumas, Vidaus reikalų ministerijos daliniai, Gynybos ministerija ir kiti. Anot A. Jakimenkos, taip pat sugriežtinamos saugumo ir bei viešosios tvarkos taisyklės bei valstybės sienos apsauga.

Ministerija: „antiteroristinei operacijai“ gali būti panaudota kariuomenė

Įtampa auga. Vakarėjant Ukrainos gynybos ministerija oficialiai patvirtino, kad prie vadinamosios „antiteroristinės operacijos“ gali prisidėti kariuomenė.

„Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali būti panaudotos antiteroristinėje operacijoje, kurią paskelbė Ukrainos saugumo tarnyba“, - informuoja ministerija.

Sykiu ministerija išvardija, kokių priemonių kariuomenė gali imtis „antiteroristinėje operacijoje“. Tai šaunamųjų ginklų ir kitų specialiųjų priemonių panaudojimas, žmonių sulaikymas ir kitoks laisvės suvaržymas, asmenų ir transporto priemonių kratos, automobilių ir pėsčiųjų eismo apribojimai.

„Nepaklusimas ar pasipriešinimas teisėtiems antiteroristinėje operacijoje dalyvaujančių kariuomenės pareigūnų reikalavimams užtraukia įstatymuose numatytą atsakomybę“, - įspėja ministerija.

Anot ministerijos pranešimo, „antiteroristinės operacijos“ tikslas yra „nutraukti ekstremizmą ir neteisėtus radikalių grupių veiksmus, kurie kelia pavojų milijonų ukrainiečių gyvybėms, apsaugoti civilius ir užkirsti kelią pilietiniam karui“.

Maidanas ruošiasi šturmui: grindinio akmenys ir tūkstančiai Molotovo kokteilių

Kijevo Maidane susirinkę protestuotojai laukia šturmo, kuris, anot opozicijos, gali prasidėti bet kada. Kaip praneša naujienų agentūra „Unian“, į butelius pilstomas benzinas, o paruošti Molotovo kokteiliai nešami į priešakinę liniją, kur laukiama šturmo. Anot naujienų agentūros, jau paruošta tūkstančiai padegamųjų mišinių. Protestuotojai Kijeve ginkluojasi visais įmanomais būdais, grindinio akmenys, apgriuvusių pastatų plytos – viskas tampa dalimi arsenalo. Nuo Maidano scenos vėl sklinda drąsinančios kalbos ir maldos.

Lietuvos ambasadorius P. Vaitiekūnas: antiteroristinė operacija - nesusipratimas

Lietuvos ambasadorius Ukrainoje P. Vaitiekūnas „Lietuvos ryto“ televizijos žinioms telefonu sakė, kad antiteroristinė operacija, kurią anonsavo Ukrainos valdžia skamba kaip nesusipratimas: „Yra tikrai žinoma, kad jokių žinių apie teroristus mes neturime. Taigi teroristinė operacija nukreipta nežinia prieš ką.“

Opozicija skelbia turinti informacijos apie naują šturmą

Protestuotojų gynybos štabas teigia turįs informacijos, jog Ukrainos jėgos struktūros vasario 19-osios dienos 18 val. rengia dar vieną Maidano šturmą, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Kaip teigia Maidano gynybos štabas, šiuo metu Ukrainos valdžiai lojalios pajėgos rengiasi vakarinei operacijai, kariams dalinama speciali amunicija.

„Prašome visų Kijevo žmonių, kurie nori apsaugoti sostinę ir savo šalį nuo nusikalstamos okupacijos, rinktis Maidane, kad visai galėtume atremti ataką ir užkirsti kelią taikaus protesto „valymui“. Turime susivienyti ir veikti drauge – tik taip nugalėsime“, - teigiama Maidano gynybos štabo pareiškime.

V. Klyčko: Ukrainos prezidentas prižadėjo, kad puolimo nebus

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius susitikime su opozicija pažadėjo, kad smogikai nešturmuos Maidano. Apie tai UDAR lyderio Vitalijaus Klyčko atstovė pranešė socialiniame tinkle Twiter.

Anksčiau buvo pranešta, kad opozicijos lyderiai susitiko su Janukovičiumi ir Prezidentūros administracija.

Anot „Tėvynės“ partijos, susitikime buvo aptartas taikos atstatymas Ukrainos politikoje.

Po to opozijos lyderiai susitiko su krizės sureguliavimo darbo grupės nariais.

A. Jaceniukas: paliaubos ir derybų pradžia

Po susitikimo su Ukrainos prezidentu V. Janukovyčiumi opozicijos šalininkas A. Jaceniukas pareiškė, jog Maidano nešturmuos pareigūnai.

„Yra pozityvių naujienų - šturmas, kuris buvo suplanuotas, atšauktas,“ - vietiniai naujienų agentūrai sakė A. Jaceniukas.

Anot A. Jaceniuko, iki šiol planuota antiteroristinė operacija ir naktinis šturmas gąsdino.

„Po šiandienos susitikimo galime aiškiai pasakyti - mūsų Maidano nešturmuos,“ - tvirtino A. Jaceniukas.

Po susitikimo – kalbos apie paliaubas

Partijos sutiko pradėti derybų procesą, kad šalyje būtų sustabdytas kraujo praliejimas.

Po opozicijos, prezidento ir darbo grupės, kuri turi padėti išspręsti krizę Ukrainoje, susitikimo abi pusės sutarė pradėti derybų procesą. Taip pranešama prezidento V. Janukovyčiaus tinklalapyje.

Susitikime aptarti paliaubų ir derybų, kurios turi sustabdyti kraujo praliejimą bei stabilizuoti situaciją šalyje - rašoma pranešime.