13 iš 32 sulaikytų asmenų įtariami pažeidę Ukrainos baudžiamojo straipsnio 294 straipsnį – „Riaušės“. Už šį nusikaltimą gresia laisvės atėmimas iki 15 metų – tokia griežta bausmė įsigaliojo šalies prezidentui Viktorui Janukovyčiui praeitą penktadienį pasirašius naują įstatymą, įsigaliojusį sausio 21-ąją.

Perspėjimas: vaizdo įrašas gali šokiruoti!

Ukrainos milicijos pareigūnai paskelbė vaizdo įrašą, įrodantį „nusikalstamą sulaikytųjų veiklą“. Užfiksuota, kaip protestuotojai ruošia butelius su padegamuoju mišiniu – tokią veiklą nufilmavo „Hromadske.TV“. Vaizdo įraše matyti, kaip į pareigūnus skrieja Molotovo kokteiliai. Užsiliepsnojusius žmones bando gesinti kolegos.
Provokatorių darbas?

Opozicijos atstovė, Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatė, „Batkivščinos“ frakcijos kanclerė Olga Bodnar mano, kad susirėmimai su milicija kilo dėl provokatorių kaltės.

„Tai buvo provokacija, ir ta provokacija buvo padaryta nuo valdžios. Negalima sakyti, kad žmonės, kurie stovėjo Maidane nuo lapkričio mėnesio, pradėjo šitaip veikti. (...) Žmonės jau buvo pasiruošę eiti į gatvę ir šnekėti su policininkais, daryti kokią akciją, bet su mūsų žmonėmis atėjo tie provokatoriai, kurie pradėjo muštis – labai stipriai ir siaubingai“, - Žinių radijo laidoje „Aktualioji valanda“ pirmadienį sakė O. Bodnar.

Pasak jos, Molotovo kokteilius atsinešė ne Maidano protestuotojai, o provokatoriai, nes opozicija esą neruošia žmonių, kaip juos daryti.

Tą patį tvirtina ir Ukrainos opozicinės partijos "Udar" (Smūgis) lyderis Vitalijus Klyčko. Pasak jo, į Kijevą tyčia buvo atvežti provokatoriai, kurie degintų automobilius, daužytų vitrinas, vogtų ir provokuotų muštynes. Antradienį tokią nuomonę V. Klyčko išsakė savo partijos svetainėje, praneša "RIA Novosti".

Anot partijos vadovo, valdžia, pasinaudodama tokiais provokatoriais, "Kijeve nori sukelti chaosą", destabilizuoti situaciją ir mieste įvesti nepaprastąją padėtį.

"Udar" lyderis kreipėsi į Kijevo gyventojus ir ragino išlikti budriems, nepasiduoti provokacijoms ir steigti draugovininkų būrius, kad šie prižiūrėtų viešąją tvarką Ukrainos sostinėje. Milicija, anot V. Klyčko, tvarkos ir saugumo užtikrinti jau nebesugeba.

V. Klyčko atstovė spaudai, Oksana Zinovjeva savo socialinėje "Facebook" paskyroje rašė, kad "Udar" lyderis pats yra "pagavęs du provokatorius, juos apklausęs ir nuginklavęs". Suimtieji, anot O. Zinovjevos, partijos lyderiui pranešė, kad buvo atvežti iš Hersono tam, kad Kijeve keltų masinius neramumus.

Neramumai tęsiasi antrą parą

Susidūrimai tarp protestuotojų ir milicijos Ukrainos sostinėje tęsiasi antrą parą, praneša BBC.

Susidūrimai truko visą naktį, milicija prieš protestuotojus panaudojo ašarines dujas ir šaudė guminėmis kulkomis. Jauni protestuotojai ir pareigūnus mėtė Molotovo kokteilius ir petardas, tuo tarpu milicija žiauriai mušė sulaikytus protestuotojus.

Pranešama, kad antradienio rytą riaušių policija vis dar laikė užėmusi kelią, vedantį į šalies vyriausybės rūmus.

Teigiama, kad susirėmimai vyksta tik viename iš Kijevo skverų, kitose vietose opozicijos lyderiai geba kontroliuoti ir raminti minią. Du opozicionieriai - Vitalijus Klyčko ir Arsenijus Jaseniukas - pasmerkė smurtaujančius protestuotojus, o V. Klyčko pirmadienio vakarą pareiškė, jog vyriausybė papirkinėja asmenis, kad šie provokuotų saugumo pajėgas.

Pirmadienį Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pareiškė, kad "taikus protestas virto masiniais neramumais, kurie grasina ne tik sostinei, bet ir visai Ukrainai". Prezidentas taip pat išreiškė savo pasiruošimą derėtis su opozicijos lyderiais

Ukrainoje įsigalioja prieštaringai vertinami protestų suvaržymo įstatymai

Ukrainoje įsigaliojo prieštaringai vertinami protestų suvaržymo įstatymai, kurie išprovokavo precedento neturinčias riaušes ir kurie antradienį buvo oficialiai paskelbti vyriausybės laikraštyje.

Naujieji įstatymai, kuriais draudžiamos praktiškai visos protestų formos, buvo oficialiai publikuoti parlamento laikraštyje „Golos Ukrainy“ („Ukrainos balsas“), nors Vakarai ir opozicija ragino juos atšaukti.

Pagal šiuos įstatymus leidžiama laikotarpiui iki penkerių metų įkalinti asmenis, kurie blokuoja visuomeninius pastatus, ir areštuoti protestuotojus, kurie pasirodo su kaukėmis ar šalmais.

Be to, naujaisiais įstatymais draudžiamas „šmeižto“ skleidimas internete.

Tokių įstatymų priėmimas po prezidento V. Janukovyčiaus perspėjimo, kad smurtas kelia pavojų visai šaliai, sukėlė nuogąstavimus, kad valdžia gali jais pasinaudodama smurtinėmis priemonėmis vaikyti protestus.

Sekmadienį ir pirmadienį vykusios riaušės, kurios kilo po du mėnesius trukusių protestų, sostinės Kijevo centrą pavertė tikra karo zona, kur su saugumo pajėgomis susirėmė 10 tūkst. demonstrantų.

Pirotechnikos priemonės ir kurtinamosios granatos nušviesdavo nakties dangų, gatvėse aidėjo kurtinantis triukšmas, kurį kėlė protestuotojai, lazdomis daužydami metalą.

Per televiziją kreipdamasis į šalies gyventojus V.Janukovyčius pirmadienį perspėjo, kad smurtas kelia pavojų visos šalies, kuri yra susiskaldžiusi į proeuropietišką vakarinę ir prorusišką rytinę dalis, pamatams.

„Esu įsitikinęs, kad tokie reiškiniai kelia pavojų ne tik visuomenei Kijeve, bet ir visai Ukrainai“, - sakė jis, užsimindamas, kad jo kantrybė senka.

„Jūsų dalyvavimą masiniuose mitinguose vertinau su supratimu, reiškiau pasirengimą ieškoti būdų esamiems prieštaravimams išspręsti“, - sakė prezidentas.

Tūkstančiai ukrainiečių, nepabūgusių 10 laipsnių šalčio, dalyvavo į susirėmimus kartais peraugančioje priešpriešoje su milicija. Jau yra sužeista daugiau kaip 200 žmonių.

Kaip pranešė sostinės sveikatos apsaugos pareigūnai, per šį smurto protrūkį buvo sužeista daugiau kaip 100 protestuotojų.

Sveikatos apsaugos pareigūnai sakė, kad trys žmonės neteko akių, o vienam teko amputuoti ranką.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad buvo sužeista daugiau kaip 100 saugumo pajėgų narių, ir pridūrė, kad dėl masinių riaušių buvo areštuota kelios dešimtys žmonių.

Opozicijos lyderiai, tarp jų - Vitalijus Klyčko ir Arsenijus Jaceniukas, atrodė negalintys paveikti radikalių protestuotojų. Jie neparėmė jų veiksmų.

Tačiau kalinama Ukrainos buvusi premjerė ir opozicijos lyderė Julija Tymošenko pareiškė paramą tiems, kas susirėmė su milicija, ir sakė, kad būtų su jais, jei tik galėtų.

„Ginkite Ukrainą ir nieko nebijokite, - sakė ji. - Jūs esat didvyriai“.

Neaišku, kas stovi už šio protestų radikalizavimo, kuris atrodo kaip gerai organizuotas žingsnis.

Ukrainos žiniasklaida šiuos veiksmus sieja su iki šiol nelabai garsia dešiniojo sparno radikalia jaunimo grupe „Pravyj sektor“ („Teisusis sektorius“).