Kiek anksčiau pirmasis šios žinybos vadovo pavaduotojas Bogdanas Červakas teigė, kad imtis šių priemonių „privertė būtinybė neleisti, kad Rusija prieš Ukrainos piliečius naudotų informacinio karo metodus ir skleistų dezinformaciją, taip pat platintų nepakantumo žmonėms, fašizmo, ksenofobijos ir separatizmo ideologijas“.

Į sąrašą pateko Donecko rašytojo ir fantastikos atstovo Fiodoro Berezino knygos „Karas 2010. Ukrainos frontas“ (2009 m.) ir „Ukrainos frontas. Raudonos žvaigždės virš Maidano“ (2014 m.). Šis rašytojas nuo pat ginkluoto konflikto pradžios tarp separatistų eina vadovaujančias pareigas.

Į minėtą sąrašą taip pat buvo įtraukta Georgijaus Savickio knyga „Mūšio laukas – Ukraina. Sulaužytas trišakis“ ir Glebo Bobrovo kūrinys „Ukraina ugnyje“.

Sąraše galima pamatyti ir filosofo, politologo bei sociologo Aleksandro Dugino knygas „Ukraina. Mano karas. Geopolitinis dienoraštis“ ir „Eurazinis Rusijos revanšas“.

Uždrausta buvo ir Eduardo Limonovo knyga „Kijevui kaput“.

Ekonomistas ir Rusijos prezidento patarėjas Sergejus Glazjevas į juodąjį uždraustų knygų sąrašą pateko su knyga „Ukrainos katastrofa. Nuo amerikiečių agresijos iki pasaulinio karo?“.

Sąraše taip pat minima publicisto ir žurnalisto Jurijaus Muchino knyga „Kaip sukurstyti Ukrainą prieš Rusiją“. Pats J. Muchinas su dar dviem bendražygiais šiuo metu yra suimtas ir kaltinamas tuo, kad toliau dalyvavo uždraustos organizacijos „Liaudies valios armija“ veikloje.

Sąrašą užbaigia istoriko Aleksandro Diukovo knyga „Masiniai žmogaus teisių pažeidimai per pilietinius neramumus Ukrainoje 2013 – 2014 metais: metinė IGCP ataskaita“.

Kiek anksčiau Ukraina uždraudė savo teritorijoje rodyti beveik 400 rusiškų filmų ir serialų. Kaip paaiškino Kijevas, šie kūriniai „populiarina valstybės – agresorės institucijas“.

Be to, rugpjūčio 8 dieną Ukrainos kultūros ministerija paviešino sąrašą kultūros veikėjų, kurie buvo pripažinti keliantys grėsmę šalies saugumui. Sąraše minima 14 pavardžių, tarp jų dainininkai Grigorijus Lepsas, Josifas Kobzonas, Olegas Gazmanovas, Nikolajus Rastorgujevas, dainininkė Valerija, aktoriai Michailas Bojarskis, Sergejus Bezrukovas, Michailas Porečenkovas, Ivanas Ochlobystinas ir Gerard`as Depardieu.