Tokią nuomonę išsakė Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas.

„Šis subjektas [A. Lukašenka] turi labai didelių problemų vidaus politinėje rinkoje. Legitimumo požiūriu jis nėra toks stiprus, kaip buvo įpratęs save laikyti ir koks buvo iki 20-ųjų metų rudens. Kita vertus, jis patiria didžiulį V. Putino spaudimą. Rusija nori, kad sąjunginė valstybė intensyviau įsitrauktų į karą, tačiau tai didele dalimi sunaikintų jos valstybingumo perspektyvas... Ir baltarusiai tai supranta, įskaitant A. Lukašenką“, – sakė jis.

„Todėl A. Lukašenka, viena vertus, yra sutrikęs, kita vertus, prislėgtas“, – pridūrė M. Podoliakas.

Prezidento patarėjas pabrėžė, kad Ukraina kontroliuoja padėtį pasienyje su Baltarusija ir puikiai supranta Rusijos planus.

„Pasienyje su Baltarusija Ukraina yra sutelkusi gynybos pajėgas ir vykdo karines pratybas. Yra ir minų laukų, o pats sienos perimetras gerai saugomas. Visa tai kruopščiai kontroliuojama. Žinoma, dabar Rusija bando atsiųsti ten begalę mobilizuotų karių, iki 20–30 tūkstančių... Gali būti kažkokių bandymų... net vidaus maištas – tai vienas iš scenarijų, kurį laikome gana tikėtinu: aprūpinę Baltarusijos karinius dalinius, rusai pabandys surengti maištą ir perimti iš A. Lukašenkos kariuomenės kontrolę“, – sakė M. Podoliakas.

„Aktyviai ruošiamės Baltarusijos krypčiai ir suprantame, kad Rusija bandys ją suaktyvinti, bet šansų Rusija kasdien turi vis mažiau ir mažiau“, – užbaigė jis.

Praėjusį ketvirtadienį „Ukrinform“, remdamasi Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiąja žvalgybos valdyba, skelbė, kad Baltarusijoje rengiamos vietos įkurdinti 20 tūkst. mobilizuotų kariškių iš Rusijos.

Žvalgybos duomenimis, mobilizuotieji turi papildyti Baltarusijoje dislokuotus Rusijos ginkluotųjų pajėgų dalinius. Manoma, kad po šio papildymo „patyrusių“ ir „jaunų“ kariškių santykis sudarys 1:5.

Mobilizuotiesiems dislokuoti planuojama panaudoti turimus karinius fondus, taip pat civilines patalpas ir pastatus. Šioms reikmėms perduodami sandėliai, angarai ir kiti apleistų ūkių objektai. Atitinkami nurodymai duoti Baltarusijos ginkluotosioms pajėgoms ir vietos taryboms.

Papildyti daliniai naudos Rusijos karinę techniką iš sandėlių Baltarusijos teritorijoje. Jeigu trūks technikos Rusijos kariuomenei pervežti, Baltarusijoje bus „mobilizuoti“ civiliniai sunkvežimiai ir lengvieji automobiliai.

Pasak Ukrainos žvalgybos, Baltarusijos valdžia taip pat davė teisėsaugos institucijoms nurodymą padėti Rusijos ginkluotųjų pajėgų atstovams mobilizuoti neseniai į šalies teritoriją atvykusius Rusijos piliečius.

Rugsėjo 21 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė „dalinę mobilizaciją“. Tai paskatino rusus masiškai bėgti iš šalies.

Pasak Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu, ketinama mobilizuoti apie 300 tūkst. žmonių. Vėliau pasirodė pranešimų, kad mobilizuojamųjų skaičius Rusijoje gali pasiekti milijoną žmonių. Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas šią informaciją pavadino „melu“.

Pripažino, kad Baltarusija dalyvauja Rusijos „specialiojoje operacijoje“

A. Lukašenka antradienį surengė pasitarimą karinio saugumo klausimais. Jo tikslas – „išanalizuoti karinę ir politinę situaciją bei parengti reagavimo priemones“.

Pasitarimo metu A. Lukašenka patvirtino, kad Baltarusija dalyvauja Ukrainoje vykdomoje „specialiojoje karinėje operacijoje“. Visgi jis paneigė, kad Baltarusija siunčia į Ukrainą karių, kad padėtų Rusijai, o dalyvavimas esą apsiriboja sužeistųjų gydymu, pabėgėlių priėmimu ir pastangomis neleisti konfliktui išplisti į Baltarusijos teritoriją.

„Bet mes nieko nežudome. Niekur nesiunčiame savo karių. Nepažeidinėjame savo įsipareigojimų“, – tikino A. Lukašenka.

Karo pradžioje Baltarusija leido Rusijos armijai naudotis savo teritorija. Po keleto dienų A. Lukašenka patvirtino, kad iš Baltarusijos teritorijos į Ukrainą buvo leidžiamos raketos.

Tačiau dabar pranešimus, kad Baltarusijoje rengiamasi mobilizacijai, jis pavadino „melagingais“. Jis iš tikrųjų nurodė kariniams komisariatams patikrinti visus karo prievolininkus, įtrauktus į rezervą, bet „tik tam, kad nebūtų pakartotos Rusijos padarytos klaidos“.

„Kai tik Rusijoje buvo paskelbta mobilizacija, iš karto pamatėme, kokie ten trūkumai. Per daug nesigilinsime – tai Rusijos Federacijos reikalas, kaip vykdyti mobilizaciją. Bet kai išsiuntinėjo šaukimus, kai kurių žmonių jau neberado. Vieni jau mirę, kiti pabėgo, dar kiti serga neaiškia liga ir taip toliau. Tai pamoka mums“, – pareiškė A. Lukašenka.

Jo teigimu, kai tik baigsis derliaus ėmimas, kariniams komisariatams „reikia kruopščiai kviesti žmones, patikrinti, ar konkretus asmuo tebėra šalyje, ir patikslinti visas mūsų medžiagas, sąrašus bei dokumentus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)