„Šiuo metu abiejose pusėse blokuojama daugiau kaip 20 tūkst. transporto priemonių“, – sakoma Ukrainos infrastruktūros ministro Oleksandro Kubrakovo pranešime ir priduriama, kad protestas daro neigiamą poveikį abiejų šalių ekonomikai.

Kiek anksčiau „Ukrinform“ spaudos konferencijoje Ukrainos valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Andrijus Demčenka teigė, kad ketvirtadienio rytą apie 1 700 sunkvežimių laukė, kol galės įvažiuoti iš Lenkijos į Ukrainą trijuose pasienio kontrolės punktuose, kuriuose eismą blokuoja Lenkijos vežėjai.

„Nuo šio ryto trijuose išvažiavimo iš Lenkijos keliuose stovėjo apie 1 700 sunkvežimių, pusė jų – Jahodyno kontrolės punkte“, – sakė A. Demčenka.

Lenkų sunkvežimių vairuotojų protestas pasienyje

Tarnyba apskaičiavo, kad krovininiu sunkvežimiu pervažiuoti sieną per Hrebenės kontrolės punktą užtruktų „150 valandų“, o toliau į pietus esančiame Medykos pasienio punkte – „55 valandas“.

Pasak A. Demčenkos, dėl blokadų iš Lenkijos pusės sunkvežimių eismas blokuojamas Jahodyno-Dorohusko, Krakiveco-Korčovos ir Rava-Ruska-Hrebenės kontrolės punktuose. Tuo pat metu autobusų ir lengvųjų automobilių eismas nėra blokuojamas.

Jis pažymėjo, kad, Ukrainos infrastruktūros ministerijos duomenimis, Lenkijos vežėjai nepateikė Ukrainos pusei savo oficialių reikalavimų sąrašo.

„Socialiniuose tinkluose arba žiniasklaidoje galima pamatyti reikalavimus, kad jie nori panaikinti transporto bevizį režimą Ukrainai, atskirų eilių sunkvežimiams su europietiškais numeriais, atskirų juostų tuštiems automobiliams ir prieigos prie „Šliach“ sistemos“, – sakė A. Demčenka.

„Šliach“ sistema leidžia vairuotojams vyrams arba savanoriams teisėtai kirsti sieną karo padėties sąlygomis. Ši sistema pirmiausia buvo sukurta siekiant panaikinti korupciją išduodant leidimus ir supaprastinti sienos kirtimą.

Kaip pranešta anksčiau, lapkričio 6 dieną Lenkijos vežėjai pradėjo sunkvežimių eismo blokadą prie trijų didžiausių jau minėtų pasienio su Ukraina kontrolės punktų.

Protesto akcijos prie Krakiveco-Korčovos kontrolės punkto organizatorius Tomaszas Borkowskis sakė, kad sunkvežimiai bus blokuojami, tačiau humanitarinė ir karinė pagalba Ukrainai bus praleidžiama. Pasak jo, Lenkijos vežėjai protestą oficialiai užregistravo vietos valdžios institucijose iki 2024 metų sausio 3 dienos.

Ukrainos ambasadorius Lenkijoje Vasylis Zvarychas blokadą pavadino „dūriu Ukrainai į nugarą“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)