Tokią informaciją suteikė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos informacinio-analitinio centro atstovas Vladimiras Polevojus.

„Per praėjusią parą prorusiškai nusiteikę separatistai apšaudė net kelių miestų gyvenamuosius rajonus, kalbame apie gyvenamuosius rajonus pačiame Donecke ir netoliese jo. Lysyčansko rajone buvo apšaudoma iš „Grad“ sistemos“, - teigia V. Polevojus.

Anot V. Polevojaus, prorusiškai nusiteikę separatistai Ukrainos Debalcevės mieste apšaudė šalies kariuomenės pozicijas, tokių pat veiksmų prieš šalies pajėgas buvo imtasi ir dar dvejose Donecko srities gyvenvietėse bei vienoje Luhansko srities gyvenvietėje. Iš minosvaidžių ir tankų buvo apšaudytas gynybos postas prie Sčastjės miesto.

„Praėjusią parą Donecko oro uoste mūsų kariai du kartus turėjo atremti separatistų puolimus, kurie prasidėjo iš karto po apšaudymų artilerija. Turime informacijos, kad priešai patyrė didelių nuostolių“, - skelbia V. Polevojus.

Prorusiški separatistai naktį intensyviai puolė Donecko oro uostą

Sekmadienio rytą prorusiškai nusiteikę separatistai atakavo Donecko oro uostą. Skelbiama, kad per pastarąsias kelias paras jie net 40 kartų apšaudė „Antiteroristinės operacijos“ pajėgų pozicijas, informuoja UNIAN.

Tokią informaciją suteikė „Antiteroristinės operacijos“ štabo atstovas spaudai Vladislavas Selezniovas, skelbia „Ukrainskaja praveda“.

„5.10 val. ryto buvo įvykdyta pirmoji ataka – joje dalyvavo tankai ir šaulių ginklai. Kaip visada tankams talkino pėstininkai. Antroji ataka prasidėjo 9.50 val. Tankai užėmė ugnies pozicijas, pradėjo šaudyti tiesiai į terminalus“, - teigia V. Selezniovas.

Anot V. Selezniovo, 11.30 val. Donecko oro uoste vis dar buvo neramu, tęsėsi apšaudymai ir pavieniai susišaudymai. Be to, kaip pridūrė „Antiteroristinės operacijos“ štabo atstovas spaudai, per pastarąsias kelias paras Ukrainos pajėgų pozicijas separatistai iš viso apšaudė net 40 kartų.

Ukrainos pajėgos reagavo deramai – surengė 57 atsakomuosius smūgius. Be to, kaip teigia atstovas, po spalio 3 dieną antrame oro uoste terminale vykusio gaisro iš pastato praktiškai nelikę nieko.

Praėjus mėnesiui Ukrainos paliaubos egzistuoja tik pavadinimu

Ukrainos pajėgos ir prorusiškų separatistų kovotojai sekmadienį vieną mėnesį nuo to laiko, kai buvo pasirašytos Kremliaus remiamos paliaubos, mini vienu įnirtingiausių mūšių per jau pusmetį trunkantį karą Ukrainos rytuose.

Artilerijos sviedinių sprogimai sekmadienį ryte drebino Donecką – lygiai mėnuo nuo tos dienos, kai separatistai pasirašė 12 punktų susitarimą su Kijevo atstovais, kuris turėjo sustabdyti kovos veiksmus, Rytų Ukrainoje jau pareikalavusius daugiau kaip 3,3 tūkst. gyvybių.

„Nėra ugnies nutraukimo. Girdite?“ – sakė 31 metų Jekaterina Mananikova, rodydama Donecko oro uosto kryptimi. Šis oro uostas kažkada buvo spindinti didžiausio Rytų Ukrainos miesto vitrina, o dabar yra nusiaubta nepaliaujamų susišaudymų vieta.

„Taika jau deklaruota, kiek kartų ją reikia deklaruoti, kad ji veiktų? Du, tris kartus? – sakė 29 metų Vitalijus Čura. – Manau, kad Ukrainos armija bandė laikytis taikos, bet separatistai atakavo oro uostą“.

Ukraina sako, kad nuo rugsėjo 5 dienos, kai buvo oficialiai paskelbtas ugnies nutraukimas, žuvo 75 kariai ir civiliai žmonės.

Ukrainos kariškiai sakė, kad Kijevas nepradės pajėgų atitraukimo, kol separatistai nesiliaus šaudę į armijos pozicijas, įskaitant oro uostą.

Donecko sukilėlių pareiškime, kuris neseniai buvo paskelbtas jų oficialioje interneto svetainėje, nurodoma pastarosiomis dienomis miestui padaryta žala ir pateikiama išvada: „Paliaubos blogiau už kovos veiksmus“.

Tačiau nepaisydamos tęsiamo kraujo liejimo, abi konflikto šalys nepaskelbė paliaubų negaliojančiomis. Rusijos ir Ukrainos kariai net įsteigė bendrą su Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO) kontaktinę stebėjimo grupę, kuri patruliuos prie fronto linijos.

Šeštadienį vakare ESBO sakė, kad konflikto šalys įkūrė „bendrą centrą dėl kontrolės ir koordinavimo“ ryšium su ugnies nutraukimo režimu, ir išreiškė viltį, kad jis „skatins tolesnį situacijos deeskalavimą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (704)