Žurnalisto duomenimis, snaiperis šovė iš Gruševskio gatvėje esančio namo šeštojo aukšto. Antras demonstrantas Gruševskio gatvėje žuvo nuo taiklaus šūvio į širdį. Pirmąją pagalbą suteikti bandęs medikas apžiūrėjo žaizdą ir konstatavo protestuotojo mirtį.

Tai jau trečia Gruševskio gatvėje vykstančių susirėmimų auka.

Sausio 21 dieną ligoninėje mirė vienas Gruševskio gatvėje protestavęs jaunuolis. 22 metų aktyvistą specialiųjų pajėgų „Berkut“ karys nustūmė nuo trylikos metrų aukščio kolonados, esančios stadione „Dinamo“. Incidentas įvyko sausio 20-osios vakare per susirėmimus su pareigūnais.

Trečiadienį apie šeštą ryto buvo nušautas dar vienas demonstrantas. Vidaus reikalų ministerija patvirtino, kad žmogus žuvo nuo šautinės žaizdos. „Ukrainskaja pravda“ paskelbė, kad žuvusysis – dvidešimtmetis armėnas Sergejus Nigojanas iš Dnepropetrovsko.

Vidaus reikalų ministerija tvirtina, kad Gruševskio gatvėje esantys milicijos pareigūnai šaunamųjų ginklų neturi, tačiau Ukrainos žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, kad žuvusiuosius pakirto snaiperio šūviai.

Kijeve žuvo armėnas

Gruševskio gatvėje Kijevo centre žuvęs vyras yra armėnas, nurodė Armėnijos užsienio reikalų ministerijos spaudos tarnyba.

„Armėnijos pasiuntinybė Ukrainoje patvirtino duomenis, kad Kijeve žuvęs Sergejus Nigojanas pagal tautybę yra armėnas. Šiuo metu bandoma išsiaiškinti žuvusiojo pilietybę“, - nurodė armėnų ministerijos pareigūnai.

Prokurorai: nušauti du aktyvistai

Kijeve per protestuotojų susirėmimus su saugumo pajėgomis trečiadienį buvo nušauti du aktyvistai, pranešė Generalinė prokuratūra.

Tai pirmosios aukos nuo pat protestų Ukrainoje pradžios prieš du mėnesius.

Prokurorai sakė, kad vieno aktyvisto lavonas su šautinėmis žaizdomis galvoje ir krūtinėje buvo rastas bibliotekoje, kuria aktyvistai naudojasi kaip ligonine. Netrukus po to buvo patvirtinta, kad rastas kitas lavonas su šautinėmis žaizdomis, priduriama pareiškime.

Protestuotojai tvirtino, kad aktyvistus nušovė milicijos snaiperiai, bet prokurorai to nepatvirtino.

Tuo tarpu protestų judėjimo medicinos centras pranešė, kad trečias aktyvistas žuvo nukritęs nuo 13 metrų aukščio futbolo stadiono „Dynamo Kyiv“ paradinių vartų kolonados viršaus. Stadionas yra netoli tos vietos, kur vyko protestai.

JAV panaikino vizas Ukrainos pareigūnams, laukiama daugiau sankcijų

Trečiadienį Amerikos pareigūnai pranešė panaikinę vizas aukščiausiems Ukrainos pareigūnams – toks sprendimas priimtas dėl valdžios sankcionuotų nuožmių šalies milicijos veiksmų prieš protestuotojus lapkritį ir gruodį.

Amerikos valdžios sprendimas paviešintas iš karto po žinios, jog milicijos pareigūnams šturmavus protestuotojų barikadas buvo nušauti du protesto dalyviai. Trečiasis mitingų dalyvis mirė nuo kitų sužalojimų, skelbia kyivpost.com.

Remiantis JAV galiojančiais konfidencialumo įstatymais, pavardės pareigūnų, kuriems panaikintos vizos, viešai neskelbiamos. Faktas, jog sankcijos oficialiai pritaikytos dar iki sužinant apie trijų taikių protestuotojų žūtis, leidžia teigti, jog Ukraina ir jos valdžios pareigūnai iš Vakarų, įskaitant ir JAV bei Europos Sąjungą, sulauks ir daugiau apribojimų.

Vakarų diplomatai reiškia pasipiktinimą Ukrainos pareigūnų veiksmais – tokią nuomonę jie išsakė per aukščiausio rango Ukrainos pareigūnų surengtą susitikimą šį rytą. Ukrainos valdžia diplomatus bandė įtikinti, jog trečiadienį įsigaliojusios drakoniškos prieš žodžio ir susirinkimų laisvę nukreiptos įstatyminės priemonės nepažeidžia esminių demokratijos principų. Diplomatų tokie teiginiai neįtikino.

Pateikiame ištrauką iš oficialaus JAV ambasados Ukrainoje pareiškimo:
„Reaguodama į veiksmus, kurių Ukrainos valdžia ėmėsi prieš protestuotojus Maidane praeitų metų lapkritį ir gruodį, JAV ambasada nusprendė panaikinti vizas keliems Ukrainos valdžios pareigūnams, tiesiogiai susijusiems su agresija. Vizų duomenys saugomi pagal JAV konfidencialumo įstatymą, todėl pavienių atvejų komentuoti mes negalime. Pažymime, jog JAV valstybės departamentas turi įgaliojimų atšaukti vizas, remdamasis informacija, jog vizos turėtojo elgesys nepriimtinas JAV. Svarstome galimybę imtis ir kitų veiksmų prieš asmenis, atsakingus už šiuo metu demonstruojamą agresiją“.