„Taip pat ruošiame ir kitas bylas, įskaitant Rusijos vyriausybinių institucijų vykdytą Ukrainos apiplėšimą bei neteisėtą turto pasisavinimą. Už tai teks atsakyti“, - Ukrainos Aukščiausiosios Rados posėdyje pranešė A. Jaceniukas.

Premjeras pabrėžė, jog šalies Generalinė prokuratūra taip pat pradėjo tyrimus dėl Kryme nusavintos ukrainiečių nuosavybės, įvertintos trilijonu Ukrainos grivinų (620 mlrd. eurų). A. Jaceniukas priminė, jog aneksuoto Krymo pusiasalio požeminėse dujų saugyklose buvo 2,2 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų, kurias Rusija „neteisėtai pasisavino“.

Ukrainos vyriausybė ketina kelti Rusijai 1 trilijono grivinų ieškinį dėl prarasto Krymo

Ukrainos vyriausybė ketina kelti Rusijai daugiau kaip 1 trilijono grivinų ieškinį dėl žalos, patirtos Krymą prijungus prie Rusijos, pareiškė ukrainiečių premjeras Arsenijus Jaceniukas.

„Dėl ieškinių: Ukraina pradėjo šį procesą, norėčiau informuoti jus, kad Generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą ir pagal baudžiamąją bylą Ukrainos vyriausybė kelia ieškinį, viršijantį 1 trilijoną grivinų“, – antradienį Aukščiausiojoje Radoje sakė A.Jaceniukas, kai jo buvo paklausta apie ieškinius dėl Rusijos veiksmų Kryme ir Ukrainai padarytos žalos.

Tuo tarpu Ukrainos generalinio prokuroro pavaduotojas Mykola Holomša antradienį spaudos konferencijoje pranešė, kad prokurorai apkaltino virtinę buvusių šalies aukšto rango pareigūnų „organizavus Krymo perdavimą“.

„Pareigūnai, patraukti baudžiamojon atsakomybėn vykdant šį kriminalinį tyrimą, stovėjo už šių įvykių kaip Krymo „aneksijos“ organizatoriai ir bendraautoriai“, – sakė jis.

Tyrėjai jau nustatė, kad „incidentai pusiasalyje buvo parengti iš anksto, taip pat ir su Ukrainos pareigūnų pagalba“, sakė M.Holomša.

Prieš tuos įvykius į Krymą buvo atgabenta Ukrainos saugumo tarnybos nuosavybės, buvo imtasi kitų priemonių ir tai rodytų, kad buvę Ukrainos aukšto rango pareigūnai galėjo juose dalyvauti, pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (358)