Ketvirtadienį pranešta, kad Ukrainos saugumo tarnybos (UST) atstovė tvirtina, kad šalyje sulaikyta 10 Rusijos piliečių su „žvalgybine praeitimi“, rašo „Reuters“.

Spaudos konferencijos metu paprašyta pakomentuoti Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimus apie rusų pajėgų nesikišimą į įvykius Rytų Ukrainoje, atstovė pranešė apie 10 sulaikytų asmenų su Rusijos Federacijos pasais.

„Visi jie turi darbinės patirties žvalgyboje“, - pridūrė pašnekovė.

Vyksta masinis karių perdislokavimas

Skelbiama, jog Rusija nuo trečiadienio vakaro šalies karius ir techniką masiškai perkelia į Krymo pusiasalį – judėjimas vyksta iš Kerčės pusės, skelbia šalies žiniasklaida, informuoja naujienų agentūra UNIAN.

Tą pačią informaciją patvirtino ir Ukrainos liaudies deputatas Aleksandras Briginecas.

„Nuo 19 val. Kijevo laiku Kerčės pusiasalyje vyksta masinis Rusijos karių ir karinės technikos perdislokavimas. Šią informaciją patvirtino ir Ukrainos aktyvistai, ir nepriklausomų Ukrainos profesinių sąjungų atstovai“, - socialiniame tinkle „Twitter“ rašo politikas.

Dabar panaši operacija vykdoma ir Ukrainos rytuose – ten jau dvi savaites užimami valstybiniai pastatai.

Ukraina dėl separatistinės veiklos šalyje kaltina Rusiją.

Laikinasis Ukrainos prezidentas šarvuočius palikusius desantininkus pavadino bailiais

Laikinasis Ukrainos prezidentas, Aukščiausiosios Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas separatistams šarvuočius ir ginklus atidavusius karius išvadino bailiais, praneša naujienų agentūra „Ukrinform“.

„25-oji desantininkų brigada Kramatorske bus išformuota už parodytą bailumą ir ginklų atidavimą. Kariuomenė už tai atsakys teisme“, - Aukščiausios Rados posėdyje grasino O. Turčynovas, pridūręs, kad jau duoti atitinkami nurodymai Gynybos ministerijai ir Generalinei prokuratūrai.

Ukrainos rytuose prorusiškos jėgos sulaukia aktyvaus visuomenės palaikymo

Paprastai tokio palaikymo sulaukia roko žvaigždės ir estrados atlikėjai, o ne juodas kaukes ir slepiamąsias uniformas dėvintys kovotojai, ginantys separatistinį maištą.

„Jūsų – mūsų didvyriai! Mes jus mylime!“ – šaukė žmonės, skubėdami išmaniaisiais telefonais nufilmuoti istorines akimirkas rytiniame Slaviansko mieste, turinčiame 140 tūkst. gyventojų, daugiausiai rusakalbių, simpatizuojančių Maskvai.

Dabar Slavianskas priklauso Ukrainos daliai, kurioje Kijevo centrinės vyriausybės valdžia tėra tušti žodžiai.

Nuo šeštadienio prorusiški sukilėliai šiame mieste kontroliavo visus politinius svertus: miesto tarybos pastatą, milicijos skyrių ir netgi Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) būstinę, iš kurios buvo išnešioti visi ten dar likę ginklai.

Ukrainos vyriausybė žadėjo susigrąžinti miestą ir sekmadienį pasiuntė į jį stiprias pajėgas. Du sraigtasparniai, dešimtys šarvuotųjų transporterių ir apie 300 karių priartėjo maždaug už 40 kilometrų nuo Slaviansko miesto ribų.

Tačiau ukrainiečiai kariai toliau nenukeliavo. Jų šarvuotąsias mašinas užblokavo prorusiški kovotojai. Šeši šarvuočiai perėjo į priešininkų rankas.

Dabar, panašiai kaip per kovą įvykdytą Krymo užgrobimą, kariai be atpažinimo ženklų vaikščioja gatvėmis, gindami politinį atsiskyrimą, kuris neabejotinai bus griežtai smerkiamas ne vien Ukrainos vyriausybės, bet ir tarptautinės bendruomenės.

„Dabar esame ginami kariškių, o ne vien civilių, – su palengvėjimu kalbėjo 53 metų Natalija Teslanko. – Ačiū dievui, armija atvyko mums padėti. Jeigu Kijevo kariai atvyks su jais kautis, mes, moterys, tapsime gyvaisiais skydais ir juos apsaugosime.“

Kariai, kurių tik akys matėsi iš po juodų megztų kaukių, buvo nekalbūs.

Ant perimtų šarvuočių, stovinčių priešais užimtus vyriausybinius pastatus, buvo išskleistos Rusijos arba Donbaso regiono vėliavos. Šis Ukrainos pietryčių regionas svajoja prisijungti prie Rusijos arba bent jau atitolti nuo Kijevo, jeigu valstybė būtų pertvarkyta į federaciją, kaip pageidauja Maskva.

Niekas tiksliai negali pasakyti, kas tie mįslingi kariai ir iš kur jie atvykę, tačiau ištisos šeimos neša jiems vandenį ir cigaretes, o merginos dėjo gėles ant jų dulkėtų šarvuočių.

Kijevas tuos karius laiko Rusijos specialiųjų pajėgų nariais, atsiųstais į šalį prezidento Vladimiro Putino, kuris esą siekia atplėšti kiek įmanoma daugiau Ukrainos teritorijų.

Tačiau gyventojai juos vadina prijaučiančiais ukrainiečiais, užtikrinančiais, kad rusakalbiai tėvynainiai būtų apsaugoti nuo kerštingos ir neteisėtos Ukrainos vyriausybės.

Vienas iš tų karių, pravarde Balu, sakėsi esąs Ukrainos armijos dezertyras.

„Esu kovotojas iš Krymo. Mūsų čia apie 12. Kiti – apie 150 karių – yra ukrainiečiai“, – aiškino Balu.

Jam kalbant, virš miesto praskrido Kijevo pajėgų naikintuvas, tačiau jį palydėjo minios patyčios.

„Liksime čia su tankais, kol žmonėms atsivers galimybė nuspręsti savo ateitį referendume“, – sakė Balu, prisisegęs prorusiškų jėgų simbolį – oranžinės ir juodos spalvos dryžuotą juostelę.

„Mes kliaujamės jumis. Negyvensime fašistiniame režime, primestame Kijevo“, – vienas pensininkas sakė Balu, baimindamasis Ukrainos pajėgų invazijos.

Tačiau karys patikino, kad Ukrainos pajėgos nepuls savo tėvynainių.

„Mes juos sutriuškinsime, jeigu jie tai darys“, – perspėjo Balu.

Ukrainiečių ašaros

Už keliasdešimties kilometrų kita Ukrainos pajėgų kolona, kurią sudarė 14 šarvuotųjų mašinų, įstrigo užblokuota emocingų, tačiau neginkluotų prorusiškos stovyklos šalininkų, tarp kurių buvo moterų ir vaikų.

Nuotaikos ten irgi buvo panašios į šventiškas: žiūrovai fotografavo ukrainiečius karius, sėdinčius ir laukiančius ant savo tankų ir šarvuočių.

„Nežinau, kur mes važiavome – mes tiesiog judėjome, ir tiek“, – sakė vienas iš karių, o šalia jo buvęs karininkas nervingai nusijuokė.

„Jokių problemų – viskas gerai. Šie žmonės yra mūsiškiai. Mes tiesiog pailsėsime, po to keliausime namo“, – pridūrė jis.

Po kelias valandas trukusių derybų su minia, kariai galiausiai pažadėjo pasukti atgal, atsisakę planų susigrąžinti Slavianską.

Jie netgi sutiko atiduoti savo kovos mašinų pabūklų ir kulkosvaidžių spynas – mainais į pažadą, kad galės išvažiuoti savo šarvuočiais.

„Ginklai niekada nebebus naudojami prieš žmones“, – vienas sukilėlis sakė audringai miniai, o kai kurie ukrainiečiai kariai šalimais patylomis braukė ašaras.