Rusijos humanitarinės pagalbos koloną, vykstančią į Rytų Ukrainą, Kijevas planuoja užlaikyti mažiausiai savaitei, nurodė Ukrainos kariuomenės atstovas spaudai.

Ukraina teigė, kad Tarptautiniam Raudonajam Kryžiui (TRK), kuris prisideda prie Maskvos inicijuotos misijos, reikia laiko, kad jis nustatytų, kam turėtų atitekti pagalba karo krečiamame Ukrainos regione.

Antradienį iš Rusijos pajudėjusi 280 sunkvežimių kolona „nepraėjo TRK sertifikavimo“ procedūros, pažymėjo Andrejus Lysenka.

„Šis konvojus nėra sertifikuotas konvojus. Jo nesertifikavo Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas“, – teigė A. Lysenka, parodęs slapta filmuotą vaizdo medžiagą, kurioje užfiksuoti kariniame dalinyje Rusijoje stovintys balti sunkvežimiai.

Sustabdytame kadre pareigūnas parodė išsirikiavusius uniformuotus karius.

Nors Maskva tikina, kad humanitarinės pagalbos siunta suderinta su Raudonuoju Kryžiumi, organizacijos atstovas spaudai Andre Loerschas patikslino, jog egzistuoja tik bendras sutarimas dėl pagalbos gabenimo į Ukrainą, o detalios informacijos apie sunkvežimių krovinius ar galutinę jų paskirties vietą nėra.

„Šiame etape dėl to nesusitarėme, taigi viskas atrodo kaip Rusijos Federacijos iniciatyva“, – kalbėjo A. Loerschas.

Ukrainos vyriausybės pareigūnai anksčiau reikalavo, kad konvojus į šalį atvyktų pro vyriausybės pajėgų kontroliuojamą pasienio punktą. Ne mažiau kaip 100 kilometrų Rusijos ir Ukrainos pasienio vis dar kontroliuoja separatistų kovotojai.

V. Čalyjus: humanitarinę pagalbą Ukraina priims patikros poste Charkovo srityje

Tuo metu pirmasis prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Valerijus Čalyjus per spaudos konferenciją pranešė, kad Ukraina priims humanitarinę pagalbą, skirtą Donbaso gyventojams – tai ketinama padaryti patikros poste Charkovo srityje.

Apie tai rašo news.liga.net.

„Kalbant apie patikros postą, konkrečiai įvardijamas Ukrainos kontroliuojamas postas prie Belgorodo ir Charkovo sričių sienos. Tai saugus kelias“, - pareiškė V. Čalyjus.

Anot V. Čalyjaus, šiuo klausimu problemų neturėtų kilti, tačiau egzistuoja problema, kaip saugiai humanitarinę pagalbą perduoti Donbaso gyventojams.

„Kaip ją nugabenti į teritoriją, kurią kontroliuoja teroristai – klausimas, į kurį dar reikia ieškoti atsakymo. Vaizdo konferencijos su kontaktine grupe kol kas rezultatų nedavė, nes jie (teroristai) nepasiuntė atstovų. Todėl problema rimta: kaip reiks teikti humanitarinę pagalbą ten, vietoje? Šis klausimas šiuo metu sprendžiamas. Tikiuosi, kad kuratoriai ras sprendimą“, - pažymėjo Ukrainos prezidento administracijos vadovo pirmasis pavaduotojas.

Remiantis naujausiomis Luhansko miesto administracijos žiniomis, 250 tūkst. gyventojų šiuo metu neturi elektros, o esamų vandens atsargų užteks 9 dienoms.

Antradienio rytą 280 Rusijos sunkvežimių iš Pamaskvio išvažiavo Ukrainos pasienio link – kitą dieną po to, kai buvo susitarta dėl tarptautinės humanitarinės pagalbos misijos.

Tačiau Raudonasis Kryžius, turintis koordinuoti šią operaciją, sakė neturintis jokios informacijos, ką veža tie sunkvežimiai ir kur jie vyksta. Tai sukėlė nerimą Ukrainai ir Vakarų šalims, kurių lyderiai sako, kad Rusija gali pasinaudoti šia iniciatyva kaip pretekstu pasiųsti savo karius į prorusiškų separatistų kontroliuojamą teritoriją.

DELFI primena, kad Rusijos humanitarinės pagalbos krovinius vežanti 280 sunkvežimių kolona antradienį išvažiavo į Ukrainą, Vakarų šalims perspėjant Maskvą nepanaudoti pagalbos pastangų kaip dingsties invazijai.

Ukrainai skelbiant, kad Rusija yra sutelkusi 45 tūkst. karių prie jos sienos, NATO pareiškė, jog yra „didelė tikimybė“, kad Maskva gali pradėti karinę intervenciją Ukrainos rytuose, kur Kijevo vyriausybinės pajėgos vis labiau spaudžia prorusiškus separatistus.

Pranešimuose sakoma, kad baltų sunkvežimių kolona, pažymėtai Raudonojo Kryžiaus ženklu, yra dalis tarptautiniu lygiu suderintos misijos, prižiūrimos Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK).

„Ta kolona atgabens Rytų Ukrainos gyventojams 2 000 tonų humanitarinių krovinių, surinktų Maskvos ir jos apylinkių gyventojų“, – naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė vienas Maskvos srities pareigūnas.

Valstybinė naujienų agentūra ITAR-TASS pranešė, kad sunkvežimių kolona išvažiavo iš Pamaskvio, todėl tikėtina, kad Ukrainos sieną, esančią už maždaug 1 000 kilometrų į pietvakarius, ji pasieks po poros dienų.

„Viskas buvo suderinta su Ukraina“, – radijas „Business FM“ citavo prezidento Vladimiro Putino atstovą spaudai Dmitrijų Peskovą.

Rusijos valstybinė televizija „Rossija 24“ parodė kelis baltus sunkvežimius, išvažiuojančius iš Alabino miestelio netoli Maskvos.

Vienas ten buvęs „Rossija 24“ korespondentas sakė, kad kolona turėtų atvykti prie Ukrainos sienos po 2–3 dienų, kur ją pasitiks TRKK atstovai.

Rusija nurodė, kad pagalbos siunta bus gabenama bendradarbiaujant su TRKK.

Komiteto atstovas Kijeve Andre Loerschas (Andrė Lėršas) telefonu naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad šalys pasiekė bendrą sutarimą, tačiau jis negavo „jokios informacijos apie turinį“ tuose sunkvežimiuose ir nežino, kur jie važiuoja.

Vienas šaltinis Kijevo vyriausybėje, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė, kad kol kas nėra jokio susitarimo dėl Rusijos mašinų įvažiavimo į Ukrainos teritoriją. Kijevas pasisako už plačią tarptautinę misiją, kurioje, be Rusijos, dalyvautų Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga (ES), vadovaujant TRKK.

„Iš Ukrainos pusės nėra jokio susitarimo dėl Rusijos mašinų įvažiavimo į Ukrainos teritoriją. Raudonasis Kryžius ieško transporto bendrovių, kurios perimtų užduotį nugabenti humanitarinius krovinius į rytus, taip pat iš Jungtinių Valstijų ir ES“, – sakė jis.

Atskirame Ukrainos prezidento Petro Porošenkos administracijos pranešime nurodoma, kad buvo pasiektas platus susitarimas, jog Raudonasis Kryžius perims visus tarptautinės misijos organizavimo ir logistikos klausimus.

Tuo tarpu TRKK pirmadienį nurodė pateikusi atitinkamą dokumentą Rusijos ir Ukrainos pareigūnams. Tačiau ši nepriklausoma humanitrainės pagalbos agentūra pažymėjo, kad jai reikės visų šalių sutikimo, taip pat saugumo garantijų, nes kolona neturės ginkluotos palydos.

„Reikia išsiaiškinti šios operacijos praktines detales prieš pradedant vykdyti tą iniciatyvą“, – sakė TRKK operacijų Europoje ir Centrinėje Azijoje vadovas Laurent'as Corbazas.

Tūkstančiai žmonių dėl susirėmimų Rytų Ukrainoje yra likę be geriamojo vandens, elektros ir medicinos priežiūros.

JAV prezidentas Barackas Obama perspėjo, kad bet kokia Rusijos intervencija be Kijevo sutikimo būtų nepriimtina ir pažeistų tarptautinius įstatymus.