Apie tai trumpoje spaudos konferencijoje pranešė Ukrainos Užsienio reikalų ministerijos Informacinės politikos departamento direktorius Jevgenijus Perebijnisas.

Anot J. Perebijniso, birželio 3 d. JTO Saugumo Taryba už uždarų durų vykusiose konsultacijose peržiūrėjo Rusijos Federacijos pateiktą rezoliucijos projektą dėl Ukrainos, kuriame kalbama apie smurto nutraukimą Pietryčių Ukrainoje, derybų dėl taikos pradžią bei humanitarinių koridorių sukūrimą, praneša news.liga.net.

„Ukraina mano, kad pats faktas, jog okupantė bei terorizmo rėmėja Rusija pateikė šį dokumentą svarstyti JTO Saugumo Tarybai, yra amoralus ir ciniškas. Po Krymo okupacijos Rusija ir toliau destabilizuoja situaciją Pietvakarių Ukrainos regionuose, tokiu būdu bandydama pakenti teritoriniam Ukrainos vientisumui. Būtent ši valstybė atsakinga dėl humanitarinių iššūkių atsiradimo. Vietoje to, kad rengtų naujas iniciatyvas, Rusija turėtų pilnai įvykdyti Ženevoje priimtus nutarimus: atšaukti savo teroristus bei pasmerkti nusikalstamus veiksmus, kuriuos Rytų Ukrainoje vykdo jos inspiruoti separatistai“, - pareiškė J. Perebijnisas. 

Jis priminė, kad iki šiol Rusija nepadarė nieko tam, kad situacija Ukrainoje būtų normalizuota.

 „Atvirkščiai, matome, kad per Rusijos ir Ukrainos pasienį gabenami samdiniai, ginklai ir finansiniai resursai“, - sakė jis. Anot J. Perebijniso, Rusijos parengto rezoliucijos projekto paskelbimas įvyko pirmąją šios šalies pirmininkavimo JTO Saugumo Taryboje dieną. Iki šiol Rusijai nelabai rūpėjo humanitarinė krizė Rytų Ukrainoje.

J. Perebijnisas pabrėžė, kad tokį dokumentą Rusija kaip ir bet kuri kita valstybė galėtų pateikti be jokių garsių pranešimų, o kaip paprasta JTO Saugumo Tarybos narė. 

„Atsakymas paprastas. Esame susidūrę su veidmainiškumu paremta viešųjų ryšių akcija, kai pasitelkus aukštą JTO Saugumo Tarybos pirmininko postą Rusija mėgina gerinti savo beviltiškai prarastas pozicijas tarptautinėje arenoje. Neketiname komentuoti šio dokumento dėl principinio projekto nepriimtinumo. Norėtume atkreipti dėmesį tik į vieną detalę: šiame dokumente nėra pateikta JTO Saugumo Tarybos pozicija dėl Ukrainos teritorinio vientisumo ir valstybinio suvereniteto“, - sakė jis bei priminė, kad tai klasikinis ir esminis visų JTO Saugumo Tarybos rezoliucijų elementas.

Į žurnalistų pateiktą klausimą, koks pavojus kyla Ukrainai dėl Rusijos pirmininkavimo JTO Saugumo Tarybai, J. Perebijnisas atsakė taip: „Negalėčiau pasakyti, kad tai kelia kokį nors pavojų. Tai techninis vaidmuo, kuris atliekamas rotaciniu principu – pirmininkas keičiasi kas mėnesį. Iki šių metų gegužės mėn. pabaigos JTO Saugumo Tarybai pirmininkavo Korėjos Respublika. Dabar estafetę perėmė Rusija. Pagrindinis pirmininkaujančios valstybės uždavinys – Saugumo Tarybos posėdžių moderavimas bei kiti techniniai uždaviniai“, - patikino jis.

Vertėtų nepamiršti, kad Ukrainos, JAV ir Europos Sąjungos (ES) valdžios atstovai laikosi pozicijos, jog Rusija kontroliuoja ir remia prorusiškus teroristus Rytų Ukrainoje. Kiekvieną dieną per Ukrainos pasienį iš Rusijos mėgina veržtis transporto priemonės su smogikais ir ginklais.
Birželio 1 d. Rusija tapo pirmininkaujančia JTO Saugumo Tarybos valstybe. Šių metų liepos mėn. pirmininkavimo estafetę iš jos perims Ruanda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)