„Pirmiausia noriu pasakyti, kad tai nervai. Nervai nelaiko ne tik A. Lukašenkai, bet ir Rusijos teritorijoje. Dabar jie ieško būdų, kaip išspręsti klausimus, kuriuos norėtų greitai užbaigti“, – telemaratono eteryje pareiškė A. Danilovas.

Kiekvieną dieną problemų daugėja ne tik Rusijoje, bet ir Baltarusijoje, teigė jis. Be to, Baltarusijos žmonės aktyviai palaiko Ukrainą, taip pat ir jos pačios teritorijoje.

„Isterija Baltarusijoje ir Rusijoje tik stiprės. Turime būti tam pasiruošę“, – pareiškė A. Danilovas ir pridūrė, kad priešas neturi galimybių išspręsti tam tikrų klausimų kariniu būdu, todėl naudosis „planu B“.

Jo teigimu, Ukrainai šis planas yra žinomas. Tačiau „Minsko 3“, kaip norėtų priešas, nebus. Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius dar kartą pabrėžė, kad Rusija yra teroristinė valstybė, o su teroristais tartis negalima.

Delfi primena, kad A. Lukašenka antradienį plūdosi ant Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio.
A. Lukašenka pareiškė, neva sulaikyta daugiau nei 20 žmonių, susijusių su išpuoliu prieš Rusijos karinį lėktuvą, dėl jo atsakomybę praėjusio mėnesio pabaigoje prisiėmė režimo oponentai.

Ar iš tiesų ir kaip stipriai apgadintas Rusijos lėktuvas, tikslių duomenų nėra.

„Iki šiol sulaikyta daugiau nei 20 bendrininkų, esančių Baltarusijoje. Kiti slapstosi“, – sakė pagrindinis Kremliaus sąjungininkas A. Lukašenka. Tai pranešė valstybinė naujienų agentūra „Belta“. Kaip tariamą pagrindinį kaltininką jis įvardijo Rusijos ir Ukrainos pilietybę turintį asmenį.

Ištremta Baltarusijos opozicija pranešė, kad Rusijos lėktuvą aerodrome netoli sostinės Minsko sunaikino partizanai. Po istorinių protestų 2020 m. A. Lukašenka išgujo iš šalies visus savo kritikus, o kitus įkalino. Autoritarinis lyderis antradienį patvirtino, kad taikinys buvo lėktuvas „A-50“, bet teigė, jog jis „nepatyrė jokios didelės žalos“.

A. Lukašenka apibūdino pagrindinį įtariamąjį kaip Kyjivo apmokytą „teroristą“. „Matyt, jis buvo Ukrainos specialiosios tarnybos užverbuotas 2014 metais. Jis yra IT specialistas arba gerai išmanantis IT“, – sakė A. Lukašenka. Pasak jo, ataka buvo įvykdyta panaudojus mažus dronus, kad jų nebūtų galima susekti.

V. Zelenskį A. Lukašenka išvadino bjaurybe.

„Aš dar galvojau, kad Ukrainai reikia taikos, kad V. Zelenskis serga už savo tautą. Prezidentas V. Zelenskis – tiesiog bjaurybė. Tiesiog bjaurybė! Tokios operacijos neatliekamos nesuderinus su šalies vadovu ir vyriausiuoju kariuomenės vadu. Tai jums sakau kaip prezidentas“, – teigė jis.

A. Lukašenka pareiškė, kad V. Zelenskis neva „laksto aplink Baltarusiją, siunčia žmonių ir prašinėja“.

Jis vėl paminėjo, jog V. Zelenskis jo prašė „sudaryti nepuolimo sutartį“.

„Kaip jau minėjau: „Sudarykime nepuolimo sutartį, susitarkime, tarp mūsų nėra jokių nesutarimų.“ O aš atsakiau: „Mes nesiruošiame pulti.“ „Ne, pasirašykime sutartį tarpininkaujant Jungtinių Tautų Organizacijai, kad mūsų nepulsite.“ Jūs girdėjote visus šiuos mano pareiškimus. Ir tuo metu... Ką gi, iššūkis mestas“, – pareiškė Baltarusijos lyderis.

Baltarusija, vienintelė Europoje Rusijos sąjungininkė prieš Kyjivą, tiesiogiai nedalyvauja Maskvai puolant Ukrainą. Tačiau daugiau nei prieš metus A. Lukašenka leido Maskvai iš Baltarusijos teritorijos pradėti karinę intervenciją. Pasak Kyjivo, Rusija taip pat naudojasi Baltarusijos oro erdve rengdama smūgius į taikinius Ukrainoje.

Pastaraisiais mėnesiais Baltarusija ir Rusija surengė daugybę karinių pratybų, nuogąstaujama, jog Minskas gali įsitraukti į karą. A. Lukašenka yra sakęs, kad Minskas įsitrauks tik tuo atveju, jei pirma užpuls Kyjivo armija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)