Dabartinė „Įstatymo ir teisingumo“ (PiS) vyriausybė, kaip manoma, pirmadienį neatlaikys balsavimo dėl pasitikėjimo opozicijos dominuojamame Seime (Lenkijos parlamento žemuosiuose rūmuose).

Jei taip įvyks, bus atvertas kelias D. Tusko vadovaujamai vyriausybei.

D. Tuskas penktadienį per spaudos brifingą pristatė savo vyriausybės sudėtį. Ministro pirmininko pavaduotojais bus koalicinių partijų lyderiai – Liaudies partijos pirmininkas Władysławas Kosiniakas-Kamyszas, kuris taip pat vadovaus Gynybos ministerijai, ir „Naujosios kairės“ vicepirmininkas Krzysztofas Gawkowskis, kuris bus atsakingas už skaitmeninimą.

Užsienio reikalų ministerijai vadovaus buvęs ankstesnės D. Tusko vyriausybės užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis, šiuo metu – Europos Parlamento narys nuo 2019 metų.

Buvęs ombudsmenas Adamas Bodnaras dabar vadovaus Teisingumo ministerijai, o Andrzejus Domanskis iš KO taps Finansų ministerijos vadovu. Adamas Szlapka (KO) užims Europos reikalų ministro postą, o Barbara Nowacka (KO) – švietimo ministro postą. Dariuszas Wieczorekas („Naujoji kairė“) taps mokslo ministru, o Czeslawas Siekierskis (PSL) – žemės ūkio ministru. Izabela Leszczyna (KO) taps naująja sveikatos apsaugos ministre.

D. Tuskas taip pat paskelbė apie savo sprendimą įsteigti Pramonės ministeriją, kuriai vadovaus Marzena Czarnecka. Jos būstinė bus ne Varšuvoje, o pietiniame Katovicų mieste, anglių kasybos regione Silezijoje.

„Man svarbiausia, kad ministerija sutelktų dėmesį į aktualiausias problemas, susijusias su kasyklomis, kalnakasybos pramone ir visa Silezija“, – sakė D. Tuskas.