R. T. Erdoganas yra pirmasis per 65 metus Turkijos valstybės vadovas, atvykęs vizito į Graikiją.

Duodamas interviu televizijai R. T. Erdoganas pareiškė, kad oro ir sausumos sienos gali būti „patobulintos“. Jis taip pat paragino peržiūrėti taikos sutartį, kuria 1923-aisiais buvo nustatytos abiejų valstybių sienos. Šie jo komentarai smarkiai aptemdė istorinio dviejų dienų vizito pradžią.

Atėnai į šiuos Turkijos vadovo komentarus reagavo su vos tramdomu pykčiu. Graikijos vyriausybės atstovas spaudai Dimitris Dzanakopulas pažymėjo, kad R. T. Erdogano pasisakymai kelia „rimtų būgštavimų ir klausimų“.

„Graikijos vyriausybė ir ministras pirmininkas tikisi, kad šis vizitas bus proga tiesti tiltus, o ne statyti sienas“, – sakė D. Dzanakopulas.

Įtampą Turkijos ir Graikijos santykiuose kelia teritoriniai ginčai Egėjo jūroje. 1996 metais NATO sąjungininkės buvo atsidūrusios ant karo slenksčio dėl dviejų negyvenamų salų šioje jūroje.

Santykius blogina ir incidentai oro erdvėje. Turkų karo lėktuvai dažnai įskrenda į oro erdvę, į kurią teises reiškia Graikija. Reaguodami Atėnai pakelia savo naikintuvus.

„Oro erdvė, teritoriniai vandenys ir skirtingi matavimų duomenys gali būti patobulinti“, – sakė R. T. Erdoganas trečiadienį televizijai „Skai TV“.

R. T. Erdoganas Graikijoje lankėsi 2004 ir 2010 metais, kai dar stovėjo prie šalies vyriausybės vairo.

Per šį vizitą jis planuoja padėti vainiką prie Nežinomo kareivio kapo – žymiausio Graikijos karinio monumento, be kita, ko skirto atminti pergales prieš Turkiją 1912–1913 metų Balkanų kare.

Turkijos vadovas susitiks derybų su Graikijos prezidentu Prokopiu Pavlopulu ir premjeru Alexis Tsipru.

Penktadienį R. T. Erdoganas privačiai apsilankys šiaurės rytiniame Trakijos regione, kur gyvena didelė turkų kilmės graikų musulmonų bendruomenė.