Premjeras nevesti derybų su prokurdiška Liaudies demokratijos partija (HDP) nusprendė armijai tęsiant įnirtingą kampaniją prieš kurdų kovotojus šalies pietryčiuose.

„Nedera žiūrėti į juos (HDP) kaip į derybininkus po nepagarbių ir provokuojančių jų komentarų“, – sakė A.Davutoglu per spaudos konferenciją prieš vizitą į Serbiją.

A.Davutoglu šią savaitę pradės derybas su politinėmis partijomis dėl naujos šalies konstitucijos, valdančiajai Teisingumo ir plėtros partijai (AKP), kurios vienas iš įkūrėjų yra dabartinis prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, susigrąžinus daugumą per rinkimus lapkričio 1 dieną.

A.Davutoglu šeštadienį atšaukė numatytą susitikimą su HDP, apkaltinęs vieną jos pirmininkų Selahattiną Demirtasą, kad jis renka politinius taškus iš atsinaujinusio smurto ir siekia suskaldyti šalį.

Premjeras apkaltino S.Demirtasą „išdavyste“ dėl didžiulio dėmesio sulaukusio vizito į Maskvą, kur HDP lyderis lankėsi praėjus vos mėnesiui nuo Ankaros ir Maskvos santykių krizės pradžios, kai Turkijos naikintuvai numušė Rusijos karo lėktuvą.

„Galiu diskutuoti apie konstituciją su bet kuo, tačiau Turkijos vienybė nėra diskusijų klausimas“, – sakė A.Davutoglu.

Vyriausybė kaltina HDP, kad ši yra politinis už įstatymo ribų paskelbtos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) sparnas, nors pati partija tai kategoriškai neigia.