„Kai tik ateisiu į valdžią, visus pabėgėlius išsiųsiu namo“, – sakė K. Kiliçdaroglu. Jo teigimu, pabėgėlių skaičius Turkijoje siekia apie 10 milijonų.

K. Kiliçdaroglu stovykla vadina antrąjį rinkimų ratą Turkijos „išlikimo reikalu“.

Jei bus perrinktas dabartinis prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, dar 10 mln. prieglobsčio prašytojų atvyks į Turkiją, sakė K. Kiliçdaroglu žiniasklaidos atstovams Ankaroje.

Pasaulietiškas lyderis griebėsi retorikos, nukreiptos prieš migrantus ir kurstančios baimę, per prezidento rinkimus gegužės 14 d. likęs antras po R. T. Erdogano. Jam būtinai reikia laimėti nacionalistų, balsavusių už trečią vietą užėmusį Sinaną Oganą, paramą.

Jungtinių Tautų duomenimis, Turkijoje yra 3,9 mln. pabėgėlių, įskaitant ir iš kaimyninės Sirijos.

K. Kiliçdaroglu kaltino R. T. Erdoganą susilpninus Turkijos sienų saugumą. Pirmadienį tviteryje jis pažadėjo sustabdyti „kasdien plūstantį žmonių potvynį“.

Pasaulietis nacionalistas S. Oganas per pirmąjį rinkimų ratą liko trečias su 5,17 proc. balsų, bet dabar jo rinkėjai itin svarbūs tiek R. T. Erdoganui, laimėjusiam 49,52 proc. balsų, tiek nuo jo atsilikusiam K. Kiliçdaroglu, gavusiam 44,88 proc. balsų. Neaišku, ar S. Oganui pavyks sutelkti daugiau nei 2,8 mln. savo rinkėjų, kad jie paremtų jo palaikomą kandidatą. Tikimasi, kad dauguma S. Ogano rinkėjų balsuos už R. T. Erdoganą.

Laimėti antrąjį rinkimų ratą pakaks surinkus daugiau nei 50 proc. balsų. Sklandant įtarimams apie manipuliavimą duomenimis, K. Kiliçdaroglu sakė, kad jo stovykla planuoja pasiųsti į rinkimų apylinkes net milijoną stebėtojų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją