„Respublikos prezidentas Kaisas Saiedas pavedė Najlai Bouden kiek įmanoma greičiau suformuoti vyriausybę“, – sakoma prezidentūros „Facebook“ paskyroje paskelbtame pranešime.

Geologės išsilavinimą turinti universiteto dėstytoja ir politikos naujokė iš Kairuano miesto pradės eiti pareigas po to, liepos 25 dieną K. Saiedas atleido Hichemo Mechichi vyriausybę, sustabdė parlamento darbą, panaikino įstatymų leidėjų neliečiamybę ir perėmė teismų kontrolę. Kritikai šią prezidento intervenciją laiko valstybės perversmu.

K. Saiedas savi ruožtu sako, kad jo sprendimas padėjo šaliai išvengti suirutės.

Tokį žingsnį valstybės vadovas pasiryžo žengti po kelis mėnesius trukusio politinio paralyžiaus, kilusio šalį ištikus ekonominei krizei ir intensyvėjusiam koronaviruso protrūkiui.

Nors kai kurie tunisiečiai palaiko K. Saiedo sprendimus, nukreiptus prieš nekenčiamą politinę klasę, jis nuolat raginamas paskirti naują vyriausybę.

Praėjusią savaitę prezidentas pratęsė parlamento uždarymą ir pradėjo valdyti dekretais, o dalį po revoliucijos priimtos konstitucijos įšaldė.

K. Saiedo kanceliarija trečiadienį paskelbė vaizdo įrašą iš prezidento susitikimo su N. Bouden, kuriai jis pavedė „artimiausiomis valandomis ar dienomis“ pasiūlyti naują kabinetą.

Valstybės vadovas kelis kartus pabrėžė, kad moters paskyrimas į premjero postą yra „istorinė“ akimirka. Jis pavadino šį įvykį „garbe Tunisui ir pagarba tunisietėms“.

Vaizdo įraše vienintelis kalbėjęs K. Saiedas pažymėjo, jog pagrindinė J. Bouden misija bus „padaryti galą korupcijai ir chaosui, išplitusiems daugelyje valstybės institucijų“.

Politologas Slaheddine'as Jourchi pasveikino moters paskyrimą vadovauti vyriausybei, bet perspėjo, kad Tuniso laukia sunkūs ekonominiai ir politiniai išbandymai.

„Atsižvelgiant į šios ponios gyvenimo aprašymą – ji yra geologė, neturinti kitų specializacijų ar patirties einant svarbias pareigas – nežinau, kaip jai seksis spręsti šias milžiniškas, sudėtingas problemas“, – naujienų agentūrai AFP komentavo ekspertas.

K. Saiedas „vengė siūlyti politiko ar bent minimalios politinės patirties turinčio asmens kandidatūrą. Jis nenori turėti varžovo ar politines pažiūras turinčio asmens, kuris galėtų įsitraukti į diskusijas su juo dėl būsimų svarbių sprendimų“, – pridūrė S. Jourchi.

J. Bouden dešimtoji eis Tuniso premjero pareigas nuo 2011 metų sukilimo, nuvertusio ilgametį diktatorių Zine'ą El Abidine'ą Ben Ali ir peraugusio į vadinamąjį Arabų pavasarį.

Šalis sulaukė tarptautinės bendruomenės pagyrimų dėl perėjimo prie demokratijos, tačiau daugelio tunisiečių gyvenimas beveik nepagerėjo, todėl jie nusivylė politiniu procesu, kurį laiko neveiksmingu ir korumpuotu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją