Hamadi Jebali sakė, kad po kelių dienų atsistatydins, jeigu jam nepavyks suformuoti naujos vyriausybės, nors jo paties partija „Ennahda“ atmetė planuojamą naują ministrų kabinetą, o keli tūkstančiai jos šalininkų išėjo į gatves protestuoti prieš premjero planus.

Pasak H. Jebali, jis sprendimą suformuoti technokratų vyriausybę priėmė po to, kai trečiadienį buvo nužudytas vienas pagrindinių vyriausybės kritikų Chokri Belaidas ir šalyje prasidėjo neramumai bei politinis netikrumas.

„Visos ministerijos bus nepriklausomos, tarp jų - Vidaus reikalų, Teisingumo ir Užsienio reikalų ministerijos“, - sakė premjeras interviu „France 24“, mesdamas pirštinę tiems savo partijoje, kurie atsisako perleisti valdžią.

„Turėjau priimti šį sprendimą nepasitaręs su politinėmis partijomis, to nužudymo dieną, baimindamasis, kad šalis nusiris į chaosą“, - sakė jis.

„Ennahda“ šalininkai sostinėje Tunise per mitingą kėlė savo reikalavimus, kad islamiškų jėgų dominuojama vyriausybė liktų savo vietoje, - taip padidindami krizę, kuri vyriausybę ištiko kiek daugiau nei dveji metai po revoliucijos.

„Jei ši iniciatyva žlugs, ką pasiūlytumėte Tuniso žmonėms, kokią alternatyvą? Džiunglių įstatymus?“ - klausė H. Jebali, kreipdamasis į šalies politinės klasės atstovus.

Nuo trečiadienio šalyje vyksta gatvių susirėmimai tarp policijos ir opozicijos šalininkų, taip pat - išpuoliai prieš „Ennadhda“ biurus, o Ch. Belaido laidotuvių procesija penktadienį buvo virtusi didžiuliu protestų prieš islamiškas jėgas mitingu.

„Žmonės nori apginti balsavimo teisėtumą“, - šeštadienį susirinkę Habibo Bourguibos aveniu šaukė „Ennahda“ šalininkai. Ta gatvė buvo 2011 metų sukilimo, nuvertusio buvusį diktatorių Zine'ą El Abidine'ą Ben Ali, epicentras.

H. Jebali, kuris savo vyriausybę suformavo 2011 metų gruodį ir kuris savo partijoje laikomas nuosaikiu politiku, apie planą suformuoti nepolitinę technokratų vyriausybę pirmą kartą paskelbė netrukus po Ch.Belaido nužudymo.

„Pristatysiu komandą ne vėliau nei kitos savaitės viduryje“, - šeštadienį sakė jis Tuniso žiniasklaidai.

„Jei ji bus priimta, ... toliau eisiu savo, kaip vyriausybės vadovo, pareigas. Priešingu atveju paprašysiu respublikos prezidento rasti kitą kandidatą naujai vyriausybei formuoti“, - pridūrė jis.

Neramumai pareikalavo aukų

Tunise per neramumus, kuriuos išprovokavo kairiųjų opozicijos politiko Chokri Belaido nužudymas, žuvo vienas policininkas, dar 59 buvo sužeisti, o 375 žmonės buvo areštuoti, vėlai šeštadienį pranešė Tuniso vidaus reikalų ministerija.

Ministerija, kuri nepaminėjo sužeistų civilių gyventojų skaičiaus, nurodė, kad nuo trečiadienio iki penktadienio taip pat buvo užpulta maždaug tuzinas saugumo pajėgų postų.

Pranešime nenurodoma, kiek buvo užpulta valdančiosios islamiškos partijos „Ennahda“ biurų, bet AFP suskaičiavo taip pat maždaug tuziną tokių incidentų.

Ch. Belaido nužudymas trečiadienį, kai užpuolikas su gobtuvu iš arti nušovė politiką prie jo namų, šioje Šiaurės Afrikos valstybėje išprovokavo politinę krizę – dveji metai po Arabų pavasarį pradėjusios revoliucijos.

Premjeras Hamadi Jebali, prieštaraudamas savo paties partijos - „Ennahda“ - pozicijai, paskelbė, kad planuoja iki kitos savaitės vidurio pristatyti naują technokratų vyriausybę.

„Ennahda“ atmetė planuojamą naują ministrų kabinetą, o šeštadienį protestuoti prieš premjero planus į gatves buvo išėję keli tūkstančiai partijos šalininkų.