Pasak „Politico“ šaltinio, kalbant apie užsienio pagalbą, D. Trumpas nori, kad JAV interesai būtų prioritetas, ir ieško garantijų, kad kitos valstybės „mokėtų savo sąžiningą dalį“.

Šaltinis sakė, kad tarp pareigūnų, nagrinėjančių Ukrainos saugumo finansavimo klausimą, yra gynybos sekretorius Markas Esperis ir prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas.

2019 finansiniams metams įstatymų leidėjai Ukrainai skyrė 250 mln. JAV dolerių pagalbą saugumo srityje, įskaitant lėšas ginkluotei, mokymams, įrangai ir žvalgybinę pagalbą. Konkrečiai ginkluotei Kongresas skyrė 50 mln. JAV dolerių.

Dabar, kol nagrinėjamas šis klausimas, lėšos yra įšaldytos.

Donaldas Trumpas

„Politico“ primena, kad tiek respublikonų, tiek demokratų partijų nariai darė spaudimą, siekdami padidinti karinę parama Ukrainai ir taip pristabdyti Rusiją Rytų Europoje.

Tai duotų „bent jau laikiną poveikį, – teigė JAV [Atstovų] Rūmų Užsienio reikalų komiteto atstovas, demokratas iš Naujojo Džersio. – Didesnė problema – kad [JAV prezidentas Donaldas] Trumpas ir vėl demonstruoja, jog yra naudingas Rusijai.“

Ukrainai skirto fondo lėšų negalima liesti, kol jos peržiūrimos.

Paramos fondas buvo įsteigtas 2015 m. pabaigoje, siekiant padėti Ukrainai kovoti su prorusiškaisiais separatistais Kryme, kurį Maskva aneksavo 2014 m.

„Žinome, kad [Biudžeto sudarymo departamentas (OMB); atskaitingas tik šalies prezidentui] pristabdė Paramos Ukrainos saugumui iniciatyvos finansavimą, – rašoma [Atstovų] rūmų Asignavimo komiteto atstovo spaudai Evano Hollanderio pranešime. – Turime pagrindo nerimauti, kad šios svarbios asignuotos lėšos įšaldytos, [todėl] prašome [prezidento] administracijos nedelsiant atsakyti, kodėl sustabdyta ši parama.“

Zelenskis su Trumpu susitiks Varšuvoje

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį aptarė su šalyje viešinčiu JAV patarėju nacionalinio saugumo klausimais Johnu Boltonu abiejų šalių tvirtesnio bendradarbiavimo perspektyvas.

Per susitikimą taip pat buvo aptartas pasiruošimas dvišalėms deryboms valstybių vadovų lygiu.

„Ukrainos prezidentas išreiškė viltį, kad JAV galės labiau prisidėti prie derybų dėl Donbaso. Jis pažymėjo, kad Ukraina sveikintų Jungtinių Valstijų prisijungimą prie [viršūnių susitikimų] Normandijos formatu“, – skelbiama ukrainiečių prezidentūros svetainėje, turint omeny Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderių pastangas užbaigti separatistinį konfliktą Rytų Ukrainoje.

Taip pat buvo aptartos galimybės gilinti JAV ir Ukrainos bendradarbiavimą saugumo, gynybos ir energetinės nepriklausomybės srityse, taip pat pertvarkant Ukrainos kariuomenę bei gynybos pramonę.

Be to, V. Zelenskis pabrėžė, jog svarbu konsoliduoti JAV ir kitų Kijevo sąjungininkių poziciją, siekiant išlaisvinti Rusijoje kalinamus ukrainiečių jūrininkus ir kitus piliečius.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketina susitikti su V. Zelenskiu Varšuvoje, kur rugsėjo 1 dieną vyks ceremonija, skirta Antrojo pasaulinio karo pradžios metinėms paminėti, pranešė J. Boltonas.

„Pasidalinau mūsų lūkesčiais dėl abiejų prezidentų susitikimo Varšuvoje. Ateinančiomis dienomis atliksime organizavimo darbus“, – sakė jis per Kijeve vykusią spaudos konferenciją.

Apie planuojamą D. Trumpo ir V. Zelenskio susitikimą Varšuvoje išvakarėse pranešė leidinys „Jevropeiska Pravda“.

„Tikimės, kad prezidentai turės galimybę pasikalbėti Varšuvoje per renginius, organizuojamus Antrojo pasaulinio karo 70-ųjų metinių proga“, – pareiškė J. Boltonas, antradienį atvykęs vizito į Kijevą.

Baltųjų rūmų pareigūnas pabrėžė, kad abiejų valstybių vadovų susitikimas turėtų įvykti, nors apie jį ir nebuvo oficialiai paskelbta.

„Esu optimistiškai nusiteikęs dėl susitikimo Varšuvoje. Lyderiai jau du kartus labai šiltai bendravo; jie ir vėl turės galimybę pasikalbėti, nors nežinau, kokia bus susitikimo trukmė, atsižvelgiant į užimtumą per ceremonijas“, – nurodė jis.

Iki ketvirtadienio Ukrainoje viešėsiantis J. Boltonas išreiškė viltį, kad jo susitikimai su vietos pareigūnais bus vaisingi.