Nors kol kas dėl šio teroristinio išpuolio atsakomybės dar niekas neprisiėmė, Turkijos valdžia linkusi kaltinti ekstremistinių pažiūrų sunitus, rašo „The Washington Post“.

„Jei dėl šio išpuolio iš tikrųjų atsakomybė krenta ant „Islamo valstybės“ pečių, tikėtina, kad tai yra karo paskelbimas“, - mano Turkijos tyrimų programos vadovas iš Vašingtono Artimųjų Rytų politikos instituto Soneris Cagaptay.

„Tai kitokio pobūdžio ataka, įvertinant mastą, pasekmes, dešimčių asmenų žūtį pačioje ekonominės šalies sostinės širdyje“, - teigė jis. Anot S. Cagaptay, Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas negali sau leisti viso to paprasčiausiai palikti.

Turkijos saugumo pajėgos daug metų sąmoningai nekreipė dėmesio į teroristus, kurie į šalį skverbėsi per sieną su Sirija. Turkija norėjo, kad Sirijos prezidentas Basharas al Assadas pasitrauktų iš šalies vadovo posto ir manė, kad teroristai taps savotiška apsauga nuo Sirijos kurdų.

Kai Turkija prisidėjo prie kovai su „Islamo valstybe“ suformuotos koalicijos, kuriai vadovauja JAV, teroristai pasinaudojo Turkijoje sukurtais tinklais, kad pradėtų kovą prieš Turkiją. „Jie perėjo nuo Šaltojo karo prie riboto karo, o dabar juda visaverčio karo link“, - neabejojo S. Cagaptay, turėdamas omenyje Turkijos ir „Islamo valstybės“ santykius.

Vis dėlto lieka neatsakytas klausimas, ar Turkija galėtų didinti savo vaidmenį Sirijoje vykdomoje karinėje kampanijoje. Turkijos vykdomi smūgiai iš oro į „Islamo valstybės“ pozicijas buvo pristabdyti po to, kai Maskva, atsakydama į Turkijos numuštą rusų bombonešį, kuris, Ankaros teigimu, skrido virš Turkijos teritorijos, pagrasino, kad numuš visus virš Sirijos esančius turkų lėktuvus. Nuo to laiko Turkija vykdė skrydžius vien tik savo oro erdvėje ir tik žvalgybiniais tikslais.

Šią savaitę R. T. Erdoganas įvykdė Rusijos prezidento Vladimiro Putino reikalavimą ir atsiprašė dėl incidento, kai buvo numuštas lėktuvas. Anot S. Cagaptay, jei Turkija panorėtų stoti į kovą su „Islamo valstybe“ šiaurinėje Sirijos dalyje, ji nieko negalėtų padaryti be Rusijos leidimo. Tiesa, eksperto manymu, neseniai įvykęs ir aukų pareikalavęs išpuolis oro uoste, deja, liudija apie artėjančią tam tikro tipo atakų pradžią.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (260)