„Telegram“ kanalo NEWSGEORGIA duomenimis, mitingo prieš „užsienio agentus“ dalyviai šonines parlamento duris užbarikadavo šiukšlių konteineriais. Kai kurie protestuotojai per užtvarą mėtė šiukšles.

Policijai teko pasitelkti vandens patrankas ir pipirines dujas. Be to, yra duomenų, kad pareigūnai į akcijos dalyvius šaudė ir guminėmis kulkomis. Aštuoni protesto dalyviai gydomi ligoninėje.

Sakartvelo vidaus reikalų ministerija skelbia, kad policijos pareigūnai guminių kulkų nenaudojo. Atstovai sako, esą protestuotojai prie parlamento pastato gadino stebėjimo kameras, padeginėjo barikadas, bandė perlipti uždarytus vartus, taip pat per juos mėtė sunkius daiktus ir neaiškios kilmės ašarinių dujų balionėlius.

Gegužės 1 dieną 23 val. vietos laiku Sakartvelo parlamento pastate paskelbtas „raudonas pavojaus lygis“, o tai reiškia, kad visi asmenys, išskyrus parlamento aparato vadovybės paskirtuosius, turėjo palikti jo teritoriją.

Naktį į gegužės 1-ąją policijos pareigūnai sulaikė 63 masinių protestų Tbilisyje dalyvius, pranešė Sakartvelo vidaus reikalų ministro pavaduotojas Aleksandras Darachvelidzė.

Europos Sąjunga Sakartvelo teisėsaugos pareigūnų veiksmus pasmerkė.

Europos Sąjungos užsienio politikos ir saugumo politikos vadovas Josepas Borrelis socialiniame tinkle X paragino Sakartvelo valdžią protestuojantiems prieš „užsienio agentų“ įstatymą suteikti taikaus susirinkimo teisę. „Jėgos panaudojimas tokiu atveju nepriimtinas“, – pažymėjo jis.

Tūkstančiai Sakartvelo gyventojų trečiadienį atnaujino protestus, po to, kai parlamentas, nepaisydamas kelias savaites trukusių demonstracijų ir įspėjimų iš Briuselio, kad tai pakenks Tbilisio siekiams prisijungti prie Europos Sąjungos, pritarė prieštaringai vertinamam „užsienio agentų“ įstatymo projektui.

Įstatymų leidėjai 83 balsais „už“ ir 23 „prieš“ per antrąjį svarstymą pritarė minėtam įstatymo projektui. Sakartvelo valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ pareiškė ketinanti pasirašyti įstatymą iki gegužės vidurio, tvirtindama, kad juo tik siekiama padidinti pilietinių grupių finansavimo iš užsienio skaidrumą.

Bet jo kritikai teigia, kad siūlomas įstatymas primena represinį Rusijos įstatymą, naudojamą siekiant nutildyti kitaminčius.

Trečiadienio vakarą tūkstančiai demonstrantų, mojuodami Sakartvelo ir ES vėliavomis, vėl susirinko prie parlamento ir bandė užblokuoti pastato prieigas, sakė AFP reporteris.

Neramumai kilo prieš spalio mėnesį numatytus parlamento rinkimus, kurie vertinami kaip svarbiausias demokratijos išbandymas ES narystės siekiančioje Juodosios jūros valstybėje.

Manoma, kad prezidentė Salomė Zurabišvili, – kuri nesutaria su valdančiąja partija, – vetuos šį įstatymą, tačiau partija turi pakankamai balsų, kad atmestų jos veto.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją