Eksprezidentas prieš teismą stojo praėjus penkeriems metams po šalį sukrėtusios porinkiminio smurto bangos, o per šį procesą buvusio lyderio šalininkai ir oponentai sieks nušviesti neramumus, per kuriuos žuvo apie 3 000 žmonių.

L.Gbagbo tapo pirmuoju buvusiu valstybės vadovu, stojusiu prieš Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą (TBT) Hagoje. Ši byla taps išbandymu tribunolo skelbiamam tikslui užtikrinti teisingumą didžiausių pasaulyje nusikaltimų aukoms.

Į teismo rūmus atvykęs buvęs autoritarinis Vakarų Afrikos valstybės vadovas vilkėjo mėlyną kostiumą ir atrodė atsipalaidavęs. Jis šypsodamasis paspaudė rankas savo teisinės gynybos komandos nariams.

Vėliau jis padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą pagal keturis kaltinimus dėl nusikaltimų žmoniškumui.

70-metis L.Gbagbo ir jo artimas sąjungininkas bei buvęs sukarintų pajėgų vadas 44 metų Charles'is Ble Goude atmetė kaltinimus organizavus „bendrą planą“, atvedusį prie „didelio masto“ žudymų, žaginimų ir kitų „nežmoniškų veiksmų“.

Pasak prokurorų, L.Gbagbo buvo parengęs planą, kaip išsaugoti valdžią daugiausiai pasaulyje kakavos eksportuojančioje valstybėje, kai nedideliu balsų skirtumu pralaimėjo savo įnirtingam oponentui Alassane'ui Ouattarai per 2010 metų lapkritį vykusius rinkimus.

Tiek prokurorai, tiek advokatai prieš pradedant bylos nagrinėjimą, kurs gali užsitęsti 3–4 metus, tvirtino sieksiantis išsamiai nušviesti penkis mėnesius trukusią kruviną krizę.

„Šio teismo tikslas – atskleisti tiesą griežtai teisiniame procese“, – trečiadienį sakė TBT vyriausioji prokurorė Fatou Bensouda.

Abidžanas, vienas iš labiausiai kosmopolitiškų Afrikos miestų, virto karo zona 2010–2011 metų sandūroje, įsiplieskus susirėmimams tarp priešiškų stovyklų pajėgų įnirtingoje kovoje dėl valdžios.

Tačiau tarptautinė bendruomenė, tarp jų buvusi Dramblio Kaulo Kranto kolonijinė šeimininkė Prancūzija, palaikė A.Ouattaros pergalę rinkimuose, o L.Gbagbo buvo galiausiai suimtas savo oponento pajėgų, kurioms padėjo Jungtinių Tautų ir Prancūzijos kariai. Buvęs lyderis buvo išduotas Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui 2011 metais.

Raginimai ištirti kitos stovyklos nusikaltimus

L.Gbagbo advokatas Emmanuelis Altit trečiadienį tvirtino, kad šis procesas yra „svarbus Dramblio Kaulo Krantui ir Afrikai“, nes padės „nušviesti ir suprasti tragiškus įvykius toje šalyje“.

Eksprezidento šalininkai kaltina Prancūziją rezgus planus nuversti L.Gbagbo, taip pat skundžiasi, kad nebuvo atliktas tyrimas dėl A.Ouattaros stovyklos nusikaltimų.

Prokurorė F.Bensouda pažymėjo, kad jos vadovaujamas tyrimas dėl kitų nusikaltimų, įvykdytų per tuos neramumus, buvo pradėtas pernai ir yra „intensyvinamas“.

Žmogaus teisių organizacijos tvirtina, kad nusikaltimų įvykdė abi pusės, atkreipdamos dėmesį, kad jokie kaltinimai dar nebuvo pareikšti A.Ouattaros, kuris neseniai buvo perrinktas antrai kadencijai, šalininkams.

„Vakariniame pakraštyje viename kaime po kito Respublikonų pajėgos, ištikimos Ouattarai, žudė etninių grupių, siejamų su Gbagbo, civilius“, – sakoma organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) pranešime.

„TBT tęsiamas tyrimas dėl Ouattaros stovyklos nusikaltimų yra pagrindinė priemonė aukoms sulaukti teisingumo“, – pabrėžė aukšto rango HRW konsultantas Param-Preetas Singhas.

L.Gbagbo advokatai ne kartą neigė, kad buvo koks nors organizuotas planas išlaikyti jį valdžioje, ir tikino, kad buvę profsąjungų aktyvistai atliko esminį vaidmenį kuriant daugpartinę sistemą šioje šalyje – įtakingoje Vakarų Afrikos regiono valstybėje, anksčiau laikytoje demokratijos švyturiu.

Šimtai Dramblio Kaulo Kranto diasporos atstovų, palaikančių L.Gbagbo, ketvirtadienį paryčiais pradėjo rinktis prie naujojo TBT pastato. Apsigobę oranžinėmis vėliavomis, jie mušė būgnus ir skandavo šūkius, palaikydami buvusį prezidentą.

„Mūsų svajonė – pamatyti, kaip šiandien prasideda mūsų prezidento kelias į laisvę“, – sakė Marius Boue, atvykęs iš Prancūzijos šiaurės.

„Jis iš tikrųjų yra Dramblio Kaulo Kranto liaudies žmogus“, – pridūrė aktyvistas.

Abelis Naki, vienas iš šio mitingo organizatorių, naujienų agentūrai AFP sakė, kad L.Gbagbo buvo „pagrobtas ir ištremtas“.

„Tai mums primena apie vergijos ir kolonizacijos metus“, – pabrėžė jis.

Per šį bylos nagrinėjimą, kuris neabejotinai bus ilgas ir sudėtingas, prokurorai planuoja pateikti 5,3 tūkst. įrodymų, tarp jų šimtus vaizdo įrašų. Be to, ketinama apklausti 138 liudininkus.

L.Gbagbo žmona Simone taip pat yra ieškoma TBT dėl įtariamų nusikaltimų žmoniškumui, bet praeitais metais ji buvo nuteista Dramblio Kaulo Krante kalėti 20 metų, o vyriausybė atsisakė ją išduoti.