Sostinėje buvo galima matyti, kaip darbininkai ant buvusio Moterų reikalų ministerijos pastato iškelia Doros skatinimo ir ydų prevencijos ministerijos iškabą.

Per pastarąją parą socialiniame tviterio tinkle pasirodė kelios žinutės, kuriose matyti, kaip ministerijos darbuotojos protestuoja šalia pastato ir teigia netekusios darbo.

Penktadienį nė vienas Talibano pareigūnas neatsakė į prašymus pakomentuoti šį klausimą.

Nors Talibanas tvirtino, kad šį kartą valdys nuosaikiau, moterims vis tiek nebuvo leista grįžti į darbą ir įvestos naujos taisyklės, kokius drabužius jos gali dėvėti universitete.

Prieš dvi savaites paskelbtoje naujoje Talibano vyriausybėje nėra moterų ir net nebeliko ministerijos, kuri atstovautų jų interesams.

Nors Afganistano moterys vis dar yra marginalizuotos, per pastaruosius 20 metų jos kovojo už pagrindines teises ir jas įgijo, tapo įstatymų leidėjomis, teisėjomis, pilotėmis ir policijos pareigūnėmis.

Šimtai tūkstančių jų pradėjo dirbti, nes kai kuriais atvejais tai buvo būtina – daug moterų dėl du dešimtmečius trukusio konflikto tapo našlėmis arba dabar išlaiko neįgalius vyrus.

Tačiau rugpjūčio 15 dieną į valdžią sugrįžęs Talibanas nerodo jokio noro gerbti šias teises.

Tik spaudžiami Talibano pareigūnai pasako, kad moterims liepiama likti namuose dėl jų pačių saugumo, tačiau joms esą bus leista dirbti, kai bus įgyvendintas tinkamas lyčių atskyrimas.

Per pirmąjį Talibano valdymo laikotarpį 1996–2001 metais moterys iš esmės buvo išstumtos iš viešojo gyvenimo. Joms, be kita ko, buvo draudžiama išeiti iš namų, jei jų nelydėdavo vyriškos lyties giminaitis.

O dabar atkurtos Doros skatinimo ir ydų prevencijos ministerijos pareigūnai tais laikais botagu mušdavo moteris, kurias pamatydavo vaikščiojančias vienas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)