JAV valstybės sekretorius M. Pompeo, pirmadienį kalbėdamas Uzbekistano sostinėje Taškente, pareikalavo iš Talibano „akivaizdžių įrodymų“, kad grupuotė yra pasirengusi sumažinti smurtą prieš JAV ir Talibanui pasirašant bet kokį susitarimą.

Talibano atstovas Zabihullahas Mujahidas antradienį pareiškė, kad JAV neteisingai kaltina Talibaną dėl aklavietės derybose. Pasak atstovo, JAV ir Talibano deryboms pakenkė JAV prezidento Donaldo Trumpo žinutės socialiniame tinkle tviteryje, daugybė JAV reikalavimų ir nesutarimai tarp Vašingtono ir Kabulo pareigūnų.

„Mūsų pozicija yra principinga ir vieninga, ir mūsų politika nėra svyruojanti, kaip jų“, – teigė Z. Mujahidas.

Per pastaruosius pusantrų metų JAV ir Talibano derybininkai surengė mažiausiai 10 tiesioginių derybų etapų dėl taikos Afganistane. 2019-ųjų rugsėjį JAV ir Talibanas buvo priartėję prie susitarimo, tačiau po išpuolio, per kurį žuvo JAV karys, JAV prezidentas paskelbė derybas „mirusiomis“. Gruodį Katare buvo atnaujintos derybos tarp abiejų pusių, bet po atakos prie JAV karinės bazės Afganistane derybos vėl buvo nutrūkusios.

Manoma, kad bet kokį JAV ir Talibano susitarimą sudarys du kertiniai įsipareigojimai: amerikiečių karių pasitraukimas iš Afganistano ir Talibano pažadas nesuteikti užuovėjos džihadistams.