Ypač ji dėkojo abiejų partijų parlamentarams už Taivano galimybių gintis stiprinimą. K. McCarthy teigė manąs, kad JAV ir Taivano ryšys šiandien yra stipresnis nei kada nors anksčiau.

Kinija ketvirtadienį neslėpė susierzinimo dėl susitikimo ir paskelbė apie atsakomąsias priemones. „Reaguodama į pasipiktinimą keliantį JAV ir Taivano elgesį, Kinija imsis stiprių ir ryžtingų priemonių, kad apgintų savo suverenumą ir teritorinį vientisumą“, – sakoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime. Taivano gynybos ministerijos duomenimis, jau trečiadienį, prieš susitikimą JAV, kinų lėktuvnešių formuotė kirto vandenis salos pietryčiuose.

Susitikimas JAV vyko Taivano prezidentei grįžtant iš kelionės Centrinėje Amerikoje. Tsai Ing-wen susitikimas su K. McCarthy surengtas Ronaldo Reagano bibliotekoje netoli Los Andželo ir nebuvo deklaruotas kaip oficialus. Kaip dauguma pasaulio valstybių, ir JAV oficialiai nepripažįsta Taivano suverenia šalimi, kad nepažeistų Pekino nuostatos dėl „Vienos Kinijos politikos“.

Taivanas nuo 1949 m. turi nepriklausomą vyriausybę, tačiau Pekinas demokratinę salą laiko Kinijos Liaudies Respublikos dalimi ir praeityje na kartą grasino invazija į salą. Dar prieš pokalbius Kinijos vyriausybė kritikavo planuojamą susitikimą Kalifornijoje.

Respublikonas K. McCarthy yra trečias pagal rangą JAV pareigūnas po prezidento ir viceprezidentės. Tokio aukšto lygio susitikimą tarp JAV ir Taivano atstovų Kinija laiko provokacija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją