Vienvietis lėktuvas iš radiolokatorių ekranų dingo skrisdamas virš kalnuotos vietovės salos šiaurės rytuose esančioje Dzilongo apygardoje, sakoma oro pajėgų pareiškime. Lėktuvas dingo 13 val. 43 min. vietos (8 val. 43 min. Lietuvos) laiku, praėjus 34 minutėms po pakilimo.

Gynybos ministerijos, vietos policijos ir ugniagesių pajėgos pradėjo dingusio piloto 31 metų Wu Yen-tingo paiešką. Daug valandų trukusi operacija baigėsi pirmadienio vakarą, suradus lėktuvo liekanas.

„Patvirtinta, kad pilotas žuvo eidamas tarnybą... Bus sudaryta komisija šio incidento aplinkybėms ištirti“, – nurodoma oro pajėgų pranešime.

Taivano prezidentė Tsai Ing-wen ir gynybos ministras Yen De-fa pareiškė užuojautą piloto šeimai ir pažadėjo jai išmokėti finansinę kompensaciją.

Wu Yen-tingas buvo susijęs ir su praėjusiu F-16 incidentu Taivane 2013 metais. Jis tuomet dėl įtariamo mechaninio gedimo saugiai iššoko parašiutu.

Penkių dienų karinės pratybos prasidėjo pirmadienį. Pajėgos mokosi atremti Kinijos „invaziją“ inscenizuodamos netikėtus kranto puolimus. Tokiu scenarijumi atsižvelgiama į suintensyvėjusius Pekino karinius grasinimus.

Nors Taivanas yra savarankiška demokratija, jis oficialiai niekada nepaskelbė nepriklausomybės nuo Kinijos . Pekinas savo ruožtu salą tebelaiko neklusnia provincija ir ketina kada nors ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Taivano gynybos ministerija yra sakiusi, kad pagrindinis pratybų tikslas yra išmokti atremti bet kokią galimą Kinijos karinę operaciją saloje.

Santykiai tarp dviejų valstybių smarkiai pablogėjo 2016 metų gegužę į valdžią Taivane atėjus Tsai Ing-wen. Nuo to laiko Kinija vis dažniau mankština savo karinius raumenis.

Balandį ji surengė karines pratybas su koviniais šaudmenimis Taivano sąsiauryje – siaurame vandens ruože, skiriančiame Kinijos žemyninę dalį nuo Taivano salos. Prieš tai kelias savaites tuose vandenyse vyko Kinijos karinio laivyno manevrai.

Gruodžio mėnesį Taivano oro pajėgos laikinai buvo sustabdę prancūzų gamybos naikintuvų „Mirage“ naudojimą, kai su tokiu naikintuvu dingo vienas pratybose dalyvavęs pilotas. Jis iki šiol nėra surastas.