Šios pratybos – savaitę trunkančių Taivano didelių kasmetinių „Han Kuang“ („Hanų šlovės“) pratybų – dalis, į jas šiemet įtraukta civilinių oro uostų apsauga, Pekinui didinant karinį ir politinį spaudimą salos atžvilgiu.

Tai pirmosios tokios pratybos, surengtos didžiausiame Taivano oro uoste netoli sostinės, nuo jo atidarymo 1979 metais.

Karinis ekspertas Alexander‘as Huangas sakė, kad Taivanas semiasi patirties iš Maskvos invazijos į Ukrainą, kuri pernai atrėmė Rusijos desantininkų bandymą užimti Antonovo oro uostą netoli Kyjivo.

„Užgrobti priešininko oro uostą yra svarbiausia, norint per invazijos operaciją oro transportu atsiųsti didelį skaičių puolamųjų pajėgų“, – sakė Taipėjaus Tamkango universitete dirbantis A. Huangas.

„Be to, kad mūsų pajėgos susipažino su vadovavimu ir valdymu, šios pratybos taip pat gali parodyti potencialiems priešams, kad mes ruošiamės tokiems nenumatytiems atvejams“, – sakė jis AFP.

Maždaug 30-čiai minučių sustabdžius oro eismą, dešimtys karių kovojo su „priešais“, nusileidusiais ant oro uosto tako iš kovinių sraigtasparnių.

Oro uosto policija ir ugniagesiai taip pat prisijungė prie operacijos, kuria, vyriausybės teigimu, siekiama sujungti civilines ir karines pajėgas, kad būtų apsaugota ypatingos svarbos infrastruktūra.

Kinija, kuri Taivaną laiko savo teritorija, pastaraisiais metais ėmė didinti spaudimą: beveik kasdien į salos oro erdvę įskrenda karo lėktuvai, o aplink salos vandenis plaukioja Kinijos laivai.

Taivanas dažnai rengia karines pratybas, tačiau pastaraisiais mėnesiais padidino civilinį komponentą. Šią savaitę, kai kariuomenė rengia įvairias pratybas visoje saloje, vietos valdžios institucijos įvairiuose miestuose taip pat rengia oro antskrydžių pratybas.

„Turime pradėti nuo „visos visuomenės gynybos“ koncepcijos, integruoti ir panaudoti kariuomenės, centrinės valdžios, vietos valdžios ir civilinio sektoriaus išteklius ir koordinuoti visų padalinių bendradarbiavimą“, – sakė Taivano prezidentė Tsai Ing-wen, apsilankiusi pratybose naftos perdirbimo gamykloje Taojuane.

Apsirengusi karinę uniformą ir užsidėjusi kaukę – šią savaitę jai buvo diagnozuotas COVID-19, nors jo simptomai yra lengvi – Tsai stebėjo, kaip kariai atremia iš sraigtasparnių parašiutais iššokusius „atakos agentus“.

„Naftos perdirbimo gamyklos apsauga buvo įtraukta į šias „Hanų šlovės“ pratybas, siekiant imituoti galimus išpuolius ar nelaimes, siekiant nustatyti išsamias priemones nenumatytiems atvejams ir veiksmingai apsaugoti mūsų ypatingos svarbos infrastruktūrą“, – sakė prezidentė.

Iš pradžių pratybos antradienį buvo numatytos Taivano pietrytiniame Taitungo oro uoste, tačiau buvo atšauktos dėl taifūno „Doksuri“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją