Taivano užsienio reikalų ministerija sekmadienį paskelbtame pareiškime paragino Kinijos vadovybę „gerbti rinkimų rezultatus, pripažinti realybę ir liautis engus Taivaną“. Tai esą būtina, kad „pozityvūs“ Taipėjaus ir Pekino santykiai galėtų „grįžti į teisingą kelią“.

Šeštadienį vykusius Taivano prezidento rinkimus aiškia persvara laimėjo ligšiolinis viceprezidentas Lai Ching-te. 64 metų valdančiosios Demokratinės pažangos partijos (DPP) politikas gavo 40,1 proc. balsų, o stipriausias jo konkurentas Hou Yu-ih iš Kinijai draugiškos partijos „Kuomintang“ (KMT) – 33,5 proc.

Į tai reaguodamas, Pekinas pareiškė, kad rinkimų baigtis nesutrukdys Kinijos „susivienijimui“, kuris yra „neišvengiamas“. Pekinas laiko Taivaną separatistine provincija, kuri turi būti vėl suvienyta su žemynine dalimi, jei reikės – karine jėga.

Rinkimų baigtis buvo labai svarbi būsimiems Taipėjaus santykiams su vis agresyvėjančia Kinija. Pekinas pastaraisiais metais padidino karinį spaudimą Taivanui, be kita ko, rengdamas karines pratybas. Tai vis pakurstydavo baimes dėl galimos invazijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją