„Kiribatis šiandien mus oficialiai informavo, kad nutraukia diplomatinius ryšius su mūsų šalimi“, – žurnalistams per skubiai surengtą spaudos konferenciją sakė Taivano užsienio reikalų ministras Josephas Wu.

„Taip pat šiandien skelbiame, kad nutraukiame ryšius su Kiribačiu“, – pridūrė jis.

Sprendimą atšaukti diplomatinį pripažinimą, priimtą likus kelioms savaitėms iki 70-ųjų Kinijos Liaudies Respublikos įkūrimo metinių, J. Wu pavadino „keliančiu didelį apgailestavimą“.

Pasak ministro, visas dvišalis bendradarbiavimas ir pagalbos projektai bus nedelsiant nutraukti. Taivano diplomatai bus atšaukti iš Kiribačio, o iš šios salos pasiuntinių bus tikimasi to paties.

Kiribatis tapo antra šalimi šią savaitę, atšaukusia Taivano diplomatinį pripažinimą.

Taivano užsienio reikalų ministerija sakė, kad Saliamono Salos pirmadienį pritarė rezoliucijai, kuria Kinijos vyriausybe pripažįstama Pekino vyriausybė.

Taivanas nuo pagrindinės Kinijos teritorijos dalies atsiskyrė per pilietinį karą 1949 metais ir įkūrė savo vyriausybę, Pekine tuo tarpu laimėjus komunistams.

Dauguma šalių mūsų dienomis pripažįsta Pekiną, o Kinija po Tsai Ing-wen atėjimo į valdžią 2016-aisiais didino diplomatinį bei ekonominį spaudimą, kad patrauktų savo pusėn likusias šalis.

Kiribačiui nutraukus diplomatinius ryšius, Taivaną pripažįsta vos 15 vyriausybių.

Kinija, kuri laiko Taivaną savo teritorijos dalimi, nori susigrąžinti salą į savo glėbį pagal principą „viena šalis, dvi sistemos“. Pagal šį principą yra valdomas Honkongas, kur pastaraisiais mėnesiais vyksta dideli protestai prieš Pekino bandymus varžyti pusiau autonominio miesto laisves.