Ministerija tvirtino, kad nuo sekmadienio iki pirmadienio ryto aplink Taivaną buvo pastebėti 26 orlaiviai ir 13 karo laivų, o nuo ankstyvo pirmadienio buvo pastebėta dar 13 lėktuvų. Pirmadienį už maždaug 60 jūrmylių į pietryčius nuo piečiausio Taivano taško, anot ministerijos, taip pat buvo pastebėtas Kinijos lėktuvnešis „Shandong“, kuris judėjo rytų kryptimi ir įplaukė į vakarinę Ramiojo vandenyno dalį dalyvauti mokymuose.

Kinija laiko Taivaną nuosava teritorija ir yra pažadėjusi ją susigrąžinti, prireikus – jėga. Demokratiškai valdoma sala jau kurį laiką skundžiasi jos apylinkėse aktyvėjančia Pekino karine veikla. Pastaraisiais metais Kinija didina karinį ir politinį spaudimą Taivanui ir dažnai rengia karinio jūrų laivyno pratybas ar pasiunčia karo lėktuvus, siekdama, kad šie veiksmai sutaptų su Taipėjaus diplomatine veikla.

Taivanas nurodė, kad 22 iš 39 naujai pastebėtų lėktuvų kirto Taivano sąsiaurio vidurio liniją, kuri įprastai laikoma neoficialia siena, skiriančia Taivaną ir Kiniją. „Kariuomenė atidžiai stebi situaciją ir nurodė lėktuvams, karinio jūrų laivyno laivams ir antžeminėms raketų sistemoms reaguoti“, – sakoma Taivano gynybos ministerijos pranešime.

Apie šį incidentą pranešta po to, kai savaitgalį Taivano sąsiauriu praplaukė du JAV ir Kanados laivai. Reaguodama į tai, Kinija šeštadienį pareiškė, kad jos kariai „nuolat yra aukštoje parengtyje“. JAV karinis jūrų laivynas teigė, kad šių laivų manevrai „pademonstruoja Jungtinių Valstijų ir mūsų sąjungininkų įsipareigojimą laisvam ir atviram Indijos ir Ramiojo vandenynų regionui“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją