„Šis klausimas prancūzams yra sunkus ir keblus. Prancūzijai daromas labai smarkus spaudimas. Tikiuosi, kad Prancūzija priims sprendimą, vadovaudamasi savo buvimo Europos Sąjungoje interesais“, – sakė T. Siemoniakas, dalyvavęs ES šalių gynybos ministrų susitikime.

Anot jo, prieštaringai vertinamas Prancūzijos laivų pardavimo Rusijai klausimas nebuvo svarstomas ministrų pasitarime, šia tema buvo kalbama tik kuluaruose.

„Esame prieš tai, kad mūsų sąjungininkė Aljanse ir partnerė Europos Sąjungoje parduotų tokią modernią ginkluotę valstybei, kuri vykdo agresyvią politiką, – pabrėžė T. Siemoniakas. – Tai Lenkijoje supranta kiekvienas pilietis ir mokesčių mokėtojas, kuris nemažai moka gynybos reikmėms ir nenorėtų, kad sąjungininkė stiprintų tokią valstybę, kuri kelia potencialią grėsmę Europai“.

2011 metais Prancūzija sutiko už 1,2 mlrd. eurų pastatyti Rusijai du „Mistral“ tipo desantinius laivus. Sutartyje buvo numatyta, kad pirmasis karo laivas „Vladivostok“ bus pristatytas 2014 metų spalį ar lapkritį, o kitas – „Sevastopol“ – 2015-aisiais. Tačiau Eliziejaus rūmai pranešė, kad dėl neramumų Ukrainos rytuose „Mistral“ karo laivai Rusijai gali būti nepristatyti. Vėliau Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pareiškė, kad pirmąjį laivą „Vladivostok“ perduos tik tuo atveju, jeigu Ukrainos konflikte bus sudaryta tvirta paliaubų sutartis ir rastas politinis sprendimas.

Rusijos vadovybė lapkričio 14 dieną pareiškė, kad Maskva „Mistral“ laivo „Vladivostok“ lauks iki lapkričio pabaigos, o jei Paryžius nevykdys įsipareigojimų, Prancūzijai grės teisminės procedūros.