Sprogmenų neutralizavimo operacija, pradėta dar 1991 metais pasikeitus Šveicarijos gynybos strategijai, buvo užbaigta 2014 m. gruodį. Transporto infrastruktūra buvo užminuota aštuntąjį dešimtmetį siekiant užkirsti kelią priešui puolant Šveicariją. Tokia koncepcija buvo patvirtinta šaltojo karo metu 1975 m. ir buvo pirmiausia skirta apsiginti nuo Varšuvos sutarties organizacijos šalių.

Kaip paaiškino Šveicarijos gynybos ministerija, strateginių objektų užminavimo strategija pripažinta pasenusia. Paklausti, kodėl taip ilgai užtruko sprogmenų neutralizavimo operacija, ministerijos atstovai pabrėžė, kad šis uždavinys ypač sudėtingas ir kad trūksta specialistų.

Kaip interviu laikraščiui „Basler Zeitung“ paaiškino Šveicarijos kariuomenės gynybos objektų valdybos buvęs viršininkas Gerhardas Wyssas, tarp užminuotų objektų buvo Sen Gotardo, Simplono ir Liočbergo tuneliai. 2001 metais Sen Gotardo tunelyje kilo gaisras, nusinešęs 11 žmonių gyvybes. Gaisro epicentras buvo visiškai netoli sprogmenų vietos. Sprogimo pavyko išvengti vien sustiprintomis saugumo priemonėmis.