Dar praeitą savaitę Šveicarijos valdžia pareiškė, jog įrangos pakete yra prabangos prekių, o joms taikomos Jungtinių Tautų (JT) Šiaurės Korėjai įvestos sankcijos.

Šiaurės Korėjos slidininkų asociacija tvirtina, jog tokiai įrangai sankcijos neturėtų galioti.

Slidinėjimo kurortas, kaip teigiama pareiškime, skirtas Šiaurės Korėjos žmonėms sukurti „civilizuoto ir laimingo gyvenimo sąlygas, leisti džiaugtis visais jo teikiamais malonumais ir pramogomis“. Slidinėjimo keltuvių įranga, skirta slidinėjimo kurortui, nepadės pasigaminti raketos ar branduolinio ginklo, teigiama Šiaurės Korėjos slidinėjimo asociacijos pranešime.

Prestižinis propagandos projektas

Šiaurės Korėjoje – „pasaulinio lygio“ slidinėjimo kurortas
Masiko slidinėjimo kurortas – šalies lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) užgaida. Spėjama, jog lankydamas vidurinę mokyklą Berne, jaunasis šalies vadovas pats mielai slidinėdavęs. Projektas taip pat vertinamas kaip atsakas į Pietų Korėjos 2018 metais rengiamas žiemos olimpines žaidynes.

Darbus kurorto vietoje ne kartą privertė atidėti nepalankios oro sąlygos – smarkios liūtys, purvo nuošliaužos, tačiau Kim Jong Unas nurodė padaryti viską, kad lankytojų jis jau lauktų metų pabaigoje.
Šiaurės Korėjos lyderis ne kartą lankėsi statybvietėje ir būsimąjį kurortą reklamuoja kaip bandymą pagerinti šalies žmonių gyvenimo kokybę.

Tačiau Šveicarijos Ekonomikos reikalų valstybinis sekretoriatas slidinėjimo kurorto Šiaurės Korėjoje idėją įvardija kaip „režimo įgyvendinamą prestižinį propagandos projektą“.

„Nesuvokiama, jog kurortu galės naudotis paprasti žmonės“, - teigia sekretoriato atstovė Marie Avet.

Susitarimas dėl slidinėjimo keltuvų su šveicarų bendrove „Bartholet Maschinenbau“, siekiantis daugiau nei 7 mln. dolerių (18 mln. Lt) – jau trečias toks, žlungantis dėl sankcijų.

Keltuvų gamintojai iš Austrijos ir Prancūzijos taip pat nutraukė sutartis, argumentuodami politinėmis priežastimis.