„Rusija sunaikino taisyklėmis pagrįstą taikos tvarką Europoje“, – sakoma Federalinės žvalgybos tarnybos (FIS) metinėje ataskaitoje. FIS atsakinga už Šveicarijos kontržvalgybą.

„Tarptautinių forumų taikai ir saugumui palaikyti, tokių kaip Jungtinės Tautos arba Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija, veiksmingumas toliau mažėja; nėra jokių stabilios naujos pasaulio tvarkos ženklų“, – sakoma FIS pranešime.

Apskritai saugumo Šveicarijoje paveikslą formuoja didėjanti didžiųjų valstybių konkurencija, ją sustiprino karas Ukrainoje. FIS teigimu, pereinama prie dvipolio pasaulio tvarkos, kurią lemia sisteminė JAV ir Kinijos konkurencija. Tačiau šiuo metu Rusijos karas Ukrainoje ir toliau bus svarbiausias veiksnys Šveicarijos saugumo aplinkai.

„Užsienio (daugiausia Rusijos ir Kinijos) šnipinėjimo grėsmė Šveicarijai išlieka didelė, – nurodė FIS. – Europoje Šveicarija yra viena tų valstybių, kuriose po diplomatine priedanga dirba daugiausiai Rusijos žvalgybos pareigūnų, iš dalies dėl to, kad šalyje įsikūrusios tarptautinės organizacijos“.

Ženevoje yra Jungtinių Tautų Europos būstinė ir dar kelių JT agentūrų būstinės. Šimtai diplomatų susirenka mieste dalyvauti įvairiuose šių institucijų susitikimuose. Pasak FIS, „didėja šnipinėjimo grėsmė Šveicarijos piliečiams“, dirbantiems su JT Saugumo Tarybos dokumentais ir pristatantiems sprendimus.

Tarnyba nurodė, kad karas Ukrainoje verčia stebėti regionus, kuriems iki šiol buvo skiriama nedaug dėmesio, tokius kaip Turkija, Indija ir Eurazijos ekonominė sąjunga, nes Rusija įsigijimams naudoja šių šalių įmones.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją