29 metų Karimas Sadokas Chatty ketvirtadienį buvo suimtas Vesteroso miestelio, esančio už 100 km į vakarus nuo Stokholmo, oro uoste, kai pareigūnai tikrindami jo bagažą surado pistoletą. Įtariamasis norėjo airių kompanijos "Ryanair" lėktuvu skristi į Didžiąją Britaniją.

Suimtas įtariamasis teisme pasirodė vilkėdamas sportiniais marškinėliais, mėlynomis kelnėmis ir plastikiniais įsispiriamais bateliais.

Vyriausiasis prokuroras Thomas Haggstromas teisme sakė, kad K.S.Chatty yra kaltinamas "planavimu užgrobti lėktuvą", "sabotažo veiksmais prieš oro transporto tarnybas", neteisėtu ginklo laikymu ir "rimtu nusikaltimu".

"Rimto nusikaltimo" įtraukimas į kaltinimų sąrašą reiškia, kad atsirado naujų įrodymų, liudijančių, jog nusikaltimas buvo rimtesnis, nei manyta iš pradžių.

Kaip pranešė žvalgybos šaltiniai, įtariamasis ketino užgrobti lėktuvą ir jį sudaužyti į vieną iš JAV pasiuntinybių Europoje, tačiau šį planą sužlugdė saugumo policijos pareigūnas.

"Tai labai, labai rimtas nusikaltimas, Švedijoje labai neįprastas", - žurnalistams sakė policijos atstovas spaudai Ulfas Palmas ir pridūrė: "Iš karto net negaliu prisiminti panašaus Švedijoje įvykusio incidento".

Prokurorai pageidavo pratęsti K.S.Chatty kardomąjį kalinimą dviem savaitėms, kad jie galėtų baigti suformuluoti savo kaltinimus. Pasak Th.Haggstromo, įtariamasis gali bandyti išvengti teisingumo, sunaikinti įkalčius ir tęsti savo nusikaltėlišką veiklą.

Įtariamojo advokatas Nilsas Uggla sakė, kad jo klientas neigia visus jam pateiktus kaltinimus, išskyrus kaltinimą nelegaliu ginklo laikymu.

Pagal Švedijos įstatymus už rengimąsi užgrobti lėktuvą skiriama kalėjimo nuo ketverių metų bausmė. Maksimali bausmė - kalėjimas iki gyvos galvos.