Prie tokios išvados prieita stebint padidėjusį susidomėjimą Arktimi, taip pat tuo metu, kai Švedija ruošiasi stoti į NATO.

Pristatydama kasmetinę grėsmių vertinimo ataskaitą, „Sapo“ nurodė, kad Maskva taip pat kelia vis didesnį pramoninio šnipinėjimo pavojų, nes Švedija fiksuoja didėjantį slaptųjų agentų iš keleto valstybių skaičių.

Prasidėjus Rusijos visapusiškai invazijai į Ukrainą, Švedija atsisakė savo ilgus metus puoselėtos nesijungimo prie karinių blokų politikos ir pasiprašė priimama į NATO. Stokholmas tikisi, kad pirmadienį jo narystę ratifikuos paskutinė to dar nepadariusi šalis Vengrija.

„Sapo“ pažymėjo, kad Rusija, taip pat Kinija, „šiauriausioje Švedijos dalyje vykdo grėsmę saugumui keliančią veiklą“.

„Rusijos susidomėjimas Švedijos šiaure pirmiausiai susijęs su Švedijos kariniais pajėgumais“, – nurodė žvalgybos agentūra.

„Sapo“ vadovė Charlotte von Essen žurnalistams sakė, kad po Maskvos invazijos į Ukrainą Švedijos saugumo padėtis pablogėjo.

„Rusijos plataus masto karas prieš Ukrainą tęsiasi, padėtis Artimuosiuose Rytuose po „Hamas“ atakos prieš Izraelį spalio 7-ąją yra rimta, o Švedijoje per pastaruosius metus buvo pereita nuo padidėjusio terorizmo grėsmės lygio prie didelio“, – žurnalistams teigė ji.

„Sapo“ tvirtino, kad grėsmę Švedijos saugumui kelianti veikla buvo „vykdoma plačiu frontu, o užsienio jėgos veikia agresyviai“.

Tarnyba kaip pavyzdį išskyrė neteisėtą technologijų, kurios vėliau gali būti panaudotos Rusijos karinėje pramonėje, įgijimą.

Grėsmę taip pat kelia Kinija ir Iranas


2023 m. sausį vienam buvusiam Švedijos žvalgybos pareigūnui už šnipinėjimą Rusijos naudai buvo skirta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė.

O rugsėjį į teisiamųjų suolą sėdo Rusijos ir Švedijos pilietybę turintis asmuo, kuris kaltinamas perdavęs Rusijos kariuomenei Vakarų technologijų. Stokholmo teismas nustatė, kad jis eksportavo tokias medžiagas, tačiau nusprendė, jog jo veiksmai neprilygsta žvalgybos duomenų rinkimui.

„Sapo“ ataskaita pasirodė praėjus dviem dienoms po to, kai Švedijos karinės žvalgybos tarnyba MUST taip pat įvardijo Rusiją pagrindine grėsme šiai Šiaurės šaliai.

„Sapo“ dar atkreipė dėmesį į Kinijos ir Irano žvalgybinės veiklos grėsmę.

Kinija laikoma ekonomine grėsme, kuri „iš pramonės ir universitetų įgyja Švedijos naujovių bei su technologijomis susijusių ir pažangiausių žinių“.

„Sapo“ taip pat priminė, kad Švedija per pastaruosius metus tapo „prioritetiniu“ ekstremistų taikiniu.

„Švedijos vertinimas tapo mūsų saugumo klausimu“, – nurodė Ch. von Essen.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją