Skitų artefaktai – maždaug 2000 metų senumo – buvo paskolinti Amsterdamo Allardo Piersono muziejui, kai staiga atsidūrė geopolitinės krizės centre.

Prasidėjo ilgus metus trukusios teisinės kovos, Kyjivas ir Maskvos kontroliuojamo Krymo muziejai teikė ieškinius, kad brangenybės būtų grąžintos būtent jiems. Šią vasarą Nyderlandų Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad jie priklauso Ukrainai.

„Po beveik 10 metų trukusių teismų keturių Krymo muziejų artefaktai (...) grįžo į Ukrainą“, – sakoma Nacionalinio Ukrainos istorijos muziejaus (NMHU) tinklalapyje. „Iki Krymo deokupacijos jie bus laikomi NMHU“, – priduriama jame.

Kyjivas atgavo vertybes Rusijai tęsiant invaziją 21 mėnesį. Tai svarbi pergalė Kyjivui, žadančiam atsiimti Krymą.

Maskva primygtinai reikalauja, kad šimtai artefaktų, tarp kurių yra ir auksinis šalmas, būtų laikomi Kryme. „Jie priklauso Krymui, ten ir turėtų būti“, – pirmadienį sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, reaguodamas į turtų perdavimą Ukrainai.

Kol vyko teisinė kova ir buvo laukiama sprendimo, lobiai buvo saugomi Allardo Piersono muziejuje. Birželio mėnesį Nyderlandų Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad jie turi būti perduoti Ukrainai, o ne keturiems Krymo muziejams.

„Tai buvo ypatingas atvejis, kai kultūros paveldas tapo geopolitinių pokyčių auka“, – muziejaus svetainėje sakė Allardo Piersono direktorė Els van der Plas. Ji teigė, kad vykstant kovai teismuose muziejus „saugojo artefaktus, kol ateis laikas grąžinti juos teisėtam savininkui“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)